U Zagrebu preminuo legendarni Sarajlija Miro Nosse

2
Radiosarajevo.ba
U Zagrebu preminuo legendarni Sarajlija Miro Nosse

U Zagrebu je u 86. godini preminuo Miroslav Nosse, najbolji bosanskohercegovački automobilista svih vremena. Legendarni Nosse rođen je u Sarajevu 20. marta 1936. godine. Debitovao je 1971., a naredne godine učestvovao je na pet utrka, dva puta bio drugi, a tri puta pobijedio vozeći BMW 2002 Alpina. Na kraju sezone osvojio je i prvu šampionsku titulu u klasi preko 1.600 kubika.

Naredne dvije sezone legendarnom Miri donijele su još više uspjeha. Godine 1973. opet je trijumfovao u klasi preko 1.600, a onda 1974. pobijedio i u kategoriji preko 1.300 kubika. Vozio je na svim stazama nekadašnje Jugoslavije, te na čuvenoj stazi u Monci gdje je u maratonskoju trci od 4 sata sa Dragom Regcartom osvojio vrlo dobro četvrto mjesto u klasi i 9. u generalnom poretku što je opet bio zapažen rezultat.

Krajem 1974. proglašen je za sportistu godine Jugoslavije u autosportu, a primio je i najveće priznanje AMSJ Zlatnu kacigu. Miroslav Nosse je bio i ostao jedini iz Bosne i Hercegovine koji je osvojio Zlatnu kacigu. Nosse je također dobitnik Zlatnog pokala BMW, kao najuspješniji vozač regiona sa automobilom marke BMW.

Koje je vrijeme Trebevićke žičare tokom majskih praznika: Niže cijene povratne karte

Miroslav Nosse je živio na relaciji Zagreb, Sarajevo i Biograd na Moru, bio veliki humanista zajedno sa suprugom Razijom. Njih dvoje su u Biogradu na Moru znali ugostiti 20-oro djece iz BiH, iz Sarajeva i Goražda i mnoge druge koji bi se zadesili na Jadranu svih ovih godina.

Vrijeme i mjesto posljednjeg ispraćaja legendarnog Nosseta bit će naknadno objavljeno, ali najvjerovatnije njegov vječni počinak će biti u rodnom Sarajevo odakle je sve i počelo, piše Federalna.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak