U Tomislavgradu održana komemoracija za Dževada Karahasana

0
Fena
U Tomislavgradu održana komemoracija za Dževada Karahasana

U kinodvorani Kulturno-informativnog centra (KIC) Tomislavgrad u ponedjeljak je održana komemoracija u čast književnika i akademika Dževada Karahasana.

Komemoraciji su pored porodice i prijatelja književnika Karahasana nazočili predstavnici kulturnog, vjerskog i javnog života.

Na samom početku okupljene su pozdravili direktorica KIC-a Danijela Papić, profesor Alija Đugum Dževadov, fra Ante Pranjić, predsjednik Vlade Livanjskog kantona Ivan Vukadin te profesorica Snježana Redžepagić.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

U svojim obraćanjima govornici su istaknuli da je Karahasan bio istinski prijatelj svih Duvnjaka, da je gajio europske književne pripovjedačke vrijednosti, cijeneći suprotstavljena razmišljanja i kritike.

Zbog ljubavi prema književnosti, izučavanja jezika i pisanja, te štokavskog narječja, profesor Đugum nazvao ga je "homo univerzalis", fra Pranjić velikodušnim, Ćavar je istaknuo Karahasanovu svjetsku veličinu i duvanjsko porijeklo, a profesorica Redžepagić spomenula je da je u svakom djelu koje je napisao utkan dio njega.

Vukadin je poručio da je Dževad Karahasan graditelj mostova, vjernik, autentični Duvnjak koji je slavio život svojim djelima.

Dževad Karahasan rođen je u Tomislavgradu 1953. godine. U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Njegove knjige prevedene su na više od petnaest jezika, a dobitnik je više nagrada za književni rad.

Pisao je drame, romane, pripovijetke, eseje, historiju i kritiku teatra, a bavio se i kazališnom režijom. Njegovi kazališni komadi igraju se širom svijeta.

Dobitnik je brojnih priznanja, a godine 2020. nagrađen je najprestižnijim njemačkim književnim priznanjem - Goetheovom nagradom, koju dodjeljuje grad Frankfurt, rodni grad Johanna Wolfganga Goethea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak