Tužna godišnjica: Prije tačno 20 godina poginula je princeza Diana

Radiosarajevo.ba
Današnji dan britanski prinčevi William i Harry provest će bez pompe, u privatnosti Kensingtonske palače, gdje su s majkom proveli djetinjstvo.

Obilježava se, naime, 20 godina otkako je princeza Diana tragično poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Bio je to dan kada je cijeli svijet nakratko utihnuo, odavajući počast miljenici, princezi iz naroda, voljenoj humanitarki Diani.

Rođena 1. jula 1961. godine u aristokratskoj porodici, Diana je od malih nogu pripremana na život u visokom društvu. Tako je 1978. godine u Švicarskoj boravila u posebnoj ustanovi namijenjenoj mladim ženama iz visokog društva, a sve kako bi se naučila ponašati kao dama. Ubrzo joj je to znanje dobro došlo. Naime, sa svega 16 godina upoznaje princa Charlesa, koji ju je vrlo brzo zaprosio.

Pinterest: Prince Charles and Princess Diana, 1987

Bilo joj je tek 20 godina kada se za njega udala. Charlesu se žurilo pronaći suprugu i dobiti nasljednike pa je Diana već iduće godine rodila princa Williama. Dobili su nakon toga i princa Harryja, a britanska javnost je slavila i pratila svaki korak lijepe princeze.

Ipak, ona je tiho patila, boreći se s depresijom i bulimijom. Veliku ulogu u njenim bolestima imao je princ Charles i njegovo ponašanje tokom braka. Volio je Camillu Parker Bowles, a Diana je toga bila bolno svijesna. Da se rastaju, objavili su 1992. godine, a tek 1996. razvod je bio finaliziran, Diani oduzete sve kraljevske titule.

Pažnju medija i dalje je privlačila, pratili su svaki njen korak, pogotovo na ljubavnom planu. Diana se žestoko borila da u fokus stavi svoj humanitarni rad, borbu protiv AIDS-a, epidemija i mina. Negdje u međuvremenu, mlada i neiskusna princeza odrasla je i stasala u samopouzdanu mladu ženu, svjesnu svog utjecaja i mogućnosti.

 Pred smrt je, zbog medijske pompe koju je izazivala u Velikoj Britaniji, planirala odseliti iz te zemlje. Privlačila ju je ideja o životu negdje drugo, gdje bi se možda bar malo distancirala i pronašla mir.

No, to nije bilo moguće.

Želja se nije ostvarila jer je poginula uz sina egipatskog multimilionera, Dodija Al-Fayeda. Bježeći od paparazza, poginuli su u pariškom tunelu.

Mediji su Dianu prozvali sveticom, a milioni cvijetova ostavljeni su pred Kensingtonskom palačom. Pogreb je na televiziji pratilo 2,5 milijardi ljudi, a od Diane su se oprostili uglednici iz cijelog svijeta.

Princeza Diana je 10. augusta 1997, godine Diana, posjetila i Bosnu i Hercegovinu gdje se sastala sa žrtvama mina u sklopu svoje kampanje kojom je željela skrenuti pažnju na globalni problem neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Diana je u BiH provela tri dana i obišla je žrtve u nekoliko bh. gradova, pružila im podršku i nadu u bolje sutra.

Ova posjeta našoj zemlji bila je nažalost posljednja humanitarna posjeta omiljene princeze jer je dvadesetak dana nakon poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu. 

Princezu je u Sarajevu dočekao Ken Rutherfod, britanski profesor, jedan od osnivača organizacije Landmine Survivors Network (LSN) koji je tada naglasio kako svakog mjeseca u BiH bude i do 80 novih žrtava, od čega su mnoga djeca. 

Princeza Diana se tokom posjete BiH nije željela sretati s političarima, ona je svoju posjetu opisala kao "potpuno privatnu". Željela je posjetiti domove žrtava mina i sresti se s lokalnim udruženjima invalida i specijalista za rehabilitaciju. 

Danas se navršava tačno dvadeset godina od njene smrti, a BiH još nije riješila problem zaostalih mina. Smatra se da u BiH ima oko 1 000 kvadratnih kilometara s oko 80 000 zaostalih mina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak