Bugari: 'Budimo protiv onih koji pokušavaju da zavade na osnovu vjere, jezika i bilo čega drugog'

6
Radiosarajevo.ba

U sarajevskom Domu mladih večeras, 5. juna održan je program Susret sa autorom – Sulejman Bugari.

Druženje je organizovano povodom jubilarnog 24. izdanja knjige Sulejmana Bugarija Vratimo se gospodaru i objavljivanja njegove nove knjige Put, a ne usput.

O liku i djelu hafiza Bugarija govorili su prof. Lidija Pehar, prof. Kerima Filan, prof. Hilmo Neimarlija i prof. Samedin Kadić, a program je vodio popularni glumac Enis Bešlagić.

Europska noć istraživača u BiH: Čuda nauke predstavljena u 11 bh. gradova

Nova knjiga hafiza Sulejmana Bugarija, koja je prvi susret s publikom doživjela na ovogodišnjem Sarajevskom sajmu knjiga je jedinstveno štivo. Knjiga je napisana u formi izreka i aforizama koji nastaju kao kondenzirano znanje, iskustvo i životna praksa autora, a recenzenti knjige su prof.dr. Fahira Fejzić Čengić i dr.sc. Jasmin Hodžić.

Sulejman Bugari tokom sarajevskog druženja izdvojio je nekoliko trenutaka za čitateljke i čitatelje portala Radiosarajevo.ba.

Efendija Velić: Ovo što su uradili je vandalizam. Širk može biti i u haremu Kabe

Njegove riječi inspirišu mnoge, dio radnog vijeka posvetio je mladima i njihovim problemima. Nažalost, u Bosni i Hercegovini ponovo se suočavamo s velikim brojem ovisnika o narkoticima, alkoholu i igrama na sreću. Zanimalo nas je ima li li neki recept kako mlade vratiti na pravi put.

"Druženje sa iskrenim ljudima, da mole Gospodara da ih poveže sa iskrenim ljudima i nek se jave u Centar ako imaju problema ove vrste, Centar postoji i tamo su momci koji su izliječeni, njima je Gospodar olakšao da olakšavaju drugima na veoma brz način", kazao je Bugari.

Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Sulejman Bugari

Pitali smo našeg sagovornika i za komentar o oštećenom Turbetu sedam braće u Sarajevu.

"To je široka tema, to je površan pristup razumijevanju vjere, nejasno nam je mnogo toga, brzo donosimo sud, a površno znanje imamo. Ne smijemo donositi sud bez upoznavanja sa suštinom razumijevanja. U islamu je zabranjeno da se veliča bilo ko osim Gospodar svijetova, to je osnova. On nam je oslonac, a ljudi mogu biti samo podrška na putu dovama, brigom, pažnjom…", rekao je Bugari.

Hafiz Bugari poslao je i poruku povodom predstojećeg Bajrama.

"Trenirajmo svi zajedno kako da se dušom obradujemo jedni drugima i da druge obradujemo. To je pravi Bajram svakom čovjeku", podcrtao je Bugari.

Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Sulejman Bugari

Na kraju razgovora pitali smo našeg sagovornika ima li poruku za političare u Bosni i Hercegovini.

"Političari nek traže savjetnika kojem će dati slobodu da ih kritikuje, iskreno, tako će promijeniti stanje i bit će bolje", zaključio je Sulejman Bugari za portal Radiosarajevo.ba.

Tokom svog govora hafiz Bugari prisjetio se i bosanskohercegovačkog književnika Dževada Karahasana.

Ispričao je kako su Karahasana napali u Austriji jer je rekao kako u Bosni i Hercegovini narodi žive zajedno.

Rekli su mu: "Pa, evo i mi ovdje u Austriji živimo jedni pored drugih".

Karahasan je odgovorio: "U pravu ste, baš tako kao što ste rekli. Tačno je, u Austriji živite jedni pored drugih, a mi živimo jedni sa drugima u Bosni i Hercegovini".

Na kraju svog večerašnjeg izlaganja obratio se građanima Bosne i Hercegovine.

"Dragi ljudi, budimo protiv svih onih koji pokušavaju da zavade na osnovu vjere, jezika i bilo čega drugog", objasnio je Sulejman Bugari.

Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Sulejman Bugari, promocija knjige

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak