Sjećanje na Emerika Bluma: Sarajlija, naučnik, umjetnik, vitez...

Radiosarajevo.ba
Emerik Blum, kojeg su prijatelji zvali Imre, Sarajlija je koji je bio umjetnik, logoraš, naučnik, inženjer, gradonačelnik, osnivač Energoinvesta i vitez Legije časti.

Rođen 7. augusta 1911. u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u skromnoj jevrejskoj porodici, Blum "odskače" od prosjeka već u '20-im godinama kada, zajedno s Oskarom Danonom, Mešom Selimovićem, Ismetom Mujezinovićem i Vojom Dimitrijevićem, osniva Collegium Artisticum.

Bluma hapse 1941. i šalju u ustaški logor Jasenovac, odakle brodićem bježi 1944. Nakon bijega, Blum se priključio Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije.

Nakon tog rata, Blum je radio kao načelnik u Ministarstvu za industriju i rudarstvo SRBiH, bio je blizak elektroindustriji, a bio je jedan od osnivača poduzeća Elektroprojekt iz kojeg će se roditi gigant Energoinvest.

"Od 1945. do 1990. BiH je doživjela ogroman napredak u svim sferama društvenog života: od kulture, preko sporta, do privrede. Bilo je to vrijeme kada se BiH nezaustavljivo razvijala, vrijeme brojnih marljivih vizionara među kojima se nalazio i moj prijatelj Emerik Blum, ljudska gromada s kojom sam se družio još u doba naših studentskih dana. Emerik Blum bio je radan, srčan, pošten i mudar vizionar, oko sebe je okupio sposobne i vrijedne ljude, koji su zajedničkim snagama od 'gole ledine' stvorili u svijetu priznatog i utjecajnog privrednog giganta Energoinvest“, govorio je za njega Oskar Danon.

Blum nikada nije pripadao partijama i nije se politički eksponirao. U svom najvećem finansijskom procvatu živio je i ponašao se skromno. Stvorio je jednu od najuspješnijih jugoslavenskih firmi, obrazovao i zaposlio hiljade ljudi, otvorio Jugoslaviju svijetu i svijet Jugoslaviji te pokazao koliko jedna mala zemlja ima potencijala kao narod i država.

Blum je bio gradonačelnik Sarajeva za vrijeme njegovog najvećeg procvata (1981. do 1983. godine). Umro je 24. juna 1984. godine, nakon što je završio svoje posljednje poslove u odboru za organizaciju 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Iz gotovo svih sjećanja o Blumu izvire jedinstveno uvjerenje da je riječ o čovjeku kojeg su, unatoč poslovnim brigama i nervozama, krasile najljepše osobine jedne humane i ljudima privržene ličnosti.

Grad Sarajevo i Republika Bosna i Hercegovina odužili su se ovom velikanu uličicom na Grbavici, a od radnika Energoinvesta dobio je skroman spomenik ispred zgrade ove firme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak