Sarajka Edna Mišut: Rad na kruzeru je bio spoj svega što mi je trebalo
S obzirom na to da je procedura za odlazak iz naše zemlje na jedan od kruzera zahtjevna zbog brojne papirologije, poteškoća s dobijanjem viza, neodobravanjem ljekarskih uvjerenja, na odlazak je čekala oko devet mjeseci.
Od prije godinu dana nalazi se na kruzeru Norwegian Cruise Line.
"Odlučila sam otići jer mi je druga opcija bila da se zadovoljim nekim prosječnim životom koji nije za mene i platom kojom ne mogu sebi osnove priuštiti, a ne neko putovanje. Tako da je brod nekako bio spoj svega što mi je trebalo - da se finansijski i emotivno osamostalim, da putujem i vidim svijet. Da se maknem iz Sarajeva i Bosne jer je okolina krenula strašno da me guši i deprimira. Trebala mi je promjena iz temelja i znala sam da je to to", ispričala je Mišut u razgovoru za Radiosarajevo.ba.
Nakon što se odlučila za rad na kruzeru, Mišut je najprije pronašla agenciju, a zatim prošla intervjue i treninge na koje je putovala do Skoplja, jer ih u našoj zemlji niko ne održava.
"Meni pozicija nešto nije bila bitna, bilo mi je bitno da odem pa bih se snašla. Tako da sam krenula sa idejom da radim u restoranu, a završila na poziciji konobarice u baru koja mi mnogo više leži. Imam dosta dodira sa gostima i ovdje kažu, kao u šali, da sam na prvoj liniji odbrane. Ali meni ne smeta", ispričala nam je ova Sarajka navodeći kako su na gosti na kruzeru malo jednostavniji, opušteniji i usamljeniji, pa im pažnja i osmijeh mnogo znače.
Zarađuje, kako nam je navela, mnogo više nego da radi u restoranu, a odgovornosti je mnogo manje.
Konobarisanje ovdje i u BiH nije ni slično.
"Ovdje moraš da imaš ogromno znanje, jer ovi ljudi znaju da piju i puno traže. Naravno meni je to sada smiješno, jer svi piju besplatno kao all inclusive, ali više kao ultra all inclusive. Samo što ovdje ima 50 vrsta piva", ispričala nam je Mišut navodeći kako postoji i veći broj koktela kojima mora znati sastojke, ali i za veliki broj likera i drugih alkoholnih pića za koje mora znati svu terminologiju.
Smatra da je u BiH zastupljeno mišljenje da se konobariše ako nema drugog posla, ali je navela da je to na kruzeru tražena pozicija i da se ne bi ni s kim mijenjala.
"Volim to što radim. Zvuči smiješno. Ali ovdje mi se otvaraju mnoga vrata. Sa svih strana. Ljudi cijene kada imaš znanje. Meni je to presmiješno jer je to znanje o alkoholu, ali ko ovdje želi promociju mora završiti bartending škole ili biti godinama u kompaniji ili prosto najbolji u tome", pojasnila nam je.
Na brodu na kojem radi zaposleno je oko 2.000 ljudi, a svake sedmice imaju oko 5.000 gostiju. Potražnja je, kako je rekla, ogromna, ali i konkurencija.
"Kanta od osamnaest spratova mi je kuća već drugi ugovor. Umorna sam i sretna. Stalno. Ne cijeli dan, ali svaki dan. Ima dana kada radim po 12 sati što je kući normalno, a ovdje bauk. I naravno, prekovremeni rad se plaća", prokomentirala je Mišut koja trenutno radi na relaciji New York - Bahami.
"Stajemo na Floridi i na privatnom otoku koji posjeduje kompanija. I taj dan su tu samo naši gosti", pojasnila je Mišut koja je tokom prethodnih ugovora bila na Bahamima i Zapadnim Karibima, što je i bila njena najdraža ruta.
"U aprilu idemo u Europu. Radujem se i ne radujem. Znam da Europljani slabo ostavljaju bakšiš", rekla nam je Sarajka Edna Mišut.
Na otvorenom moru vrebaju i brojne opasnosti za koje je osoblje kruzera prošlo obuku. Mišut je početkom januara izbjegla probijanje svog kruzera sa 4.000 ljudi kroz snježnu oluju na povratku s Bahama u New York.
Luksuzni kruzer skoro je uništen u strašnom nevremenu, a prestravljeni putnici poručili su da je to najgore što im se desilo u životu.
Sarajka je u tom periodu srećom bila kod kuće, u glavnom gradu BiH, pa do sada nije prošla neke veće probleme.
"Plovimo kroz neke manje oluje ali ništa strašno... Puše vjetar, malo se ljulja brod, ali nije da se prepadneš. Jednom smo plovili između dva uragana Jose i Maria s obje strane, naravno, predaleko od nas. Tada nam je trebalo malo duže da stignemo do Bermuda ali to je bilo to", ispričala nam je.
Obuku za takve situacije osoblje obavezno prolazi i dobija certifikat koji vrijedi doživotno, a u međuvremenu stalno treniraju da se podsjete i osvježavaju znanje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.