Sarajevo: Preminuo Boris Čistopoljski

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Preminuo Boris Čistopoljski

JU Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo ostala je bez još jednog vrijednog člana.

Na bolji svijet je otišao njihov kolega, akademski grafičar, Boris Čistopoljski.

Riječ je o umjetniku bogate stvaralačke imaginacije, čija su djela u estetskom smislu važan reprezent bh. likovne scene. Rođen je 12. avgusta 1959. godine u Sarajevu gdje je završio Srednju školu primijenjenih umjetnosti te Akademiju likovnih umjetnosti.

BHmeteo objavio važnu poruku za građane - tiče se vremenske prognoze za srijedu

Boris Čistopoljski je od 1987. godine bio član Udruženja likovnih umjetnika BiH . Nakon završene Akademije radio je kao slikar – patiner, potom scenograf na tadašnjoj TVSA, kasnije TVBiH, do 1997. godine kada prelazi na mjesto profesora grafike u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo. U periodu od oktobra 1996. do maja 2000. godine, na poziv profesora Muhameda Karamehmedovića, bio je angažiran i na radnom mjestu direktora tehnike u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Izlagao je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama i bio učesnik likovnih kolonija u Doboju, Velikoj Kladuši, Sinjem Vrhu u Sloveniji, Ostrošcu, Počitelju. Federalna podsjeća da je na likovnoj Koloniji Krušnica u Bosanskoj Krupi bio redovni učesnik od 1999. a od od 2014. godine obnašao i funkciju umjetničkog rukovoditelja ove kolonije.

Dobitnik je nagrade Roman Petrović za 2014. godinu.

Čistopoljski će ostati upamćen kao izvrstan grafičar, autor plakata, kataloga, scenografija za televiziju, pozorište, koncerte i manifestacije različitog karaktera. Zajedno sa suprugom Mirjanom, bio je autor i koautor velikog broja lutaka za pozorište i televiziju.

Komemoracija za profesora Borisa Čistopoljskog održat će se u Galeriji sarajevske Srednje škole primijenjenih umjetnosti, 27. maja 2023. godine, u 11 sati. Sahrana će se obaviti isti dan, u subotu 27. maja 2023. godine u 13 sati, na Gradskom groblju Vlakovo Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak