Preminuo Paul Lowe: Fotograf koji je dokumentovao opsadu Sarajeva

2
Radiosarajevo.ba
Preminuo Paul Lowe: Fotograf koji je dokumentovao opsadu Sarajeva

Britanski fotograf Paul Lowe preminuo je danas u 61. godini u Los Angelesu. Vijest o njegovoj smrti objavila je VII Academy putem svog Facebook profila, izražavajući duboku tugu zbog gubitka dragog prijatelja i kolege.

"S dubokom tugom dijelimo vijest o smrti našeg dragog prijatelja i kolege Paula Lowea, čiji je briljantan život prekinut u subotu u Los Angelesu. Paul je bio hrabar i voljeni drug, i duboko posvećen otac i suprug. Gubitak je šokantan i ogroman, a naša srca su uz njegovu suprugu i porodicu", stoji u objavi.

Organizatori bh. festivala MESS također su se oprostili od Lowea, ističući njegov doprinos kulturi sjećanja i njegovu ulogu kao prijatelja festivala.

Snimak sarajevske transverzale iz zraka: Od Jošanice do Stupa

Paul Lowe je bio jedan od ratnih reportera koji su stigli u Sarajevo tokom opsade, gdje je ostao sve do 1996. godine, dokumentirajući svakodnevni život stanovnika grada i njihove borbe za preživljavanje u izuzetno teškim uvjetima. Njegovi radovi obuhvatali su važne historijske trenutke, uključujući pad Berlinskog zida, puštanje Nelsona Mandele, glad u Africi, kao i rat u bivšoj Jugoslaviji i raspad Groznija.

Njegova knjiga Bosanci, koja dokumentira 10 godina ratnog i poslijeratnog stanja u Bosni, objavljena je u aprilu 2005. godine. Lowe je bio poznat po svom istraživačkom interesu u fotografiji sukoba i objavio je brojne knjige tokom svoje karijere.

Ova vijest ostavlja neizbrisiv trag u svijetu dokumentarne fotografije, a Paul Lowe će biti zapamćen po svom predanom radu i doprinosu očuvanju sjećanja na ključne historijske događaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak