Preminuo Ibrahim Bušatlija, akademik koji je borio za povrat Sutorine

Radiosarajevo.ba
Preminuo Ibrahim Bušatlija, akademik koji je borio za povrat Sutorine

Profesor dr. Ibrahim Bušatlija, penzionisani profesor Odsjeka za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, preminuo je sinoć u 89. godini u Sarajevu.

Prof. dr. Ibahim Bušatlija je bio jedan od rijetkih akademskih ličnosti koji je stao uz Inicijativu za povrat Sutorine i dao svoj doprinos svojim znanjem.

Ibrahim Bušatlija bio je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Rođen je 1930. godine u Vitini, Ljubuški. Doktorirao je na PMF u Sarajevu.

Bio je predavač na postdiplomskom studiju, profesor na Poljoprivrednom fakultetu iFPNu Sarajevu, specijalizacije u SSSR-u, prodekan na PMF u Sarajevu. Objavio je više naučnih i stručnih radova, studija, priručnika i udžbenika, među kojima "Kras Bosne i Hercegovine", "Neum i bosansko primorje", "Visoke planine BiH".

Bio je i član Geografskog društva BiH, Speleološkog društva BiH, Bošnjačko-bosanskog patriotskog fronta. 

Odlikovan je Srebrenom plaketom Narodne tehnike, spomen plaketom Geografskog društva BiH, plaketom Univerziteta u Sarajevu, priznanjem Speleološkog društva BiH.

Živio je i radio u Sarajevu.

Iako je bio u poznim godinama, bio je velika podrška inicijativi za povrat Sutorine, te se nije protivio pozivima na tribine i predavanja kada god je to bilo potrebno, kako bi svojim znanjem dao doprinos i pokušao otvoriti svijest politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak