Preminuo Hasan Fazlić, jedan od najvećih karikaturista u BiH

1
Radiosarajevo.ba

Jedan od najvećih karikaturista BiH Hasan Fazlić preminuo je u 86. godini.

Karikaturist i slikar Hasan Fazlić rođen je u Lipnici 8. oktobra 1937. godine kao prvo od ukupno osmero djece u porodici rudara Juse Fazlića.

Hasan Fazlić je u Tuzli završio nižu gimnaziju, a poslije nje i Industrijsku školu – odsjek elektromehanike. Poslije završene srednje škole zaposlio se u Rudniku lignita Lipnica na poslove održavanja elektrouređaja i elektroinstalacija, odnosno poslove jamskog električara

Otkriveno šta piše u amandmanima na rezoluciju o genocidu u Srebrenici koje je usvojila Crna Gora

Za vrijeme školovanja u nižoj gimnaziji, osnove likovnog obrazovanja Fazlić je učio kod poznatog slikara Dragiše Trifkovića i vajara Franje Ledera. Kasnije je pohađao školu slikanja koju je vodio veliki slikarski mag Ismet Mujezinović.

Nakon povratka iz JNA 1959. godine, na nagovor Franje Ledera, upisuje Likovnu akademiju u Zagrebu koju napušta zbog nedostatka sredstava, i vraća se ponovo u grad soli i uglja, gdje se zapošljava u Elektro-Tuzli.

Na preporuku radnih kolega i prijatelja, među njima i pretpostavljenih iz Rudnika Lipnica, dobija stalni posao karikaturiste u regionalnom listu Front slobode u kome je od ranije objavljivao crteže i karikature. Tu stječe punu afirmaciju i počinje objavljivati karikature u listovima: Borba, Politika, Mladost, NIN i Jež (Beograd), Vjesnik i Danas (Zagreb), Naši dani, Svijet i Oslobođenje (Sarajevo), Delo i Pavliha (Ljubljana), Nova Makedonija i Osten (Skoplje), Krokodil (Moskva), Pardon i FrankfurteralgemeineZeitung (Njemačka), Help, Oggi, Eureka i La stampa (Italija), Perspektiva (Poljska), Stršel(Bugarska), Nebelspalter (Švedska), Kayhancaricature (Iran) i mnogim drugim.

Preminuo Franjo Likar, izvanredni bosanskohercegovački umjetnik

Od 1973. do 1992. godine radi kao karikaturist i novinar u sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje. To razdoblje smatra se njegovim najuspješnijim stvaralačkim periodom u kome doživljava punu afirmaciju i svrstava se u red najpoznatijih europskih i svjetskih karikaturista. U doba rata u Bosni i Hercegovini (1992-95.) odlazi u Italiju, odakle se vraća u Sarajevo 1996. godine. Za vrijeme izbjeglištva, u Njemačkoj objavljuje zbirku karikatura pod naslovom BosnienalleinaufderWelt (Bosna sama na svijetu). Karikature i radove izlagao je na više desetaka samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti BiH i Internacionalne grupe Interart iz Štutgarta.

Bio je i član Društva novinara BiH.

U fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba pogledajte neke od karikatura Hasana Fazlića, koje je priredio tokom Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak