Najstarija stanovnica Bosne i Hercegovine: U Sarajevu preminula Ajka Lokmić

0
AA
Najstarija stanovnica Bosne i Hercegovine: U Sarajevu preminula Ajka Lokmić

U Sarajevu je u subotu u 111. godini preminula nana Ajka Lokmić, koja je bila najstarija stanovnica Bosne i Hercegovine. Nana Ajka je jedan od posljednjih, a vjerovatno i posljednji intervju dala prošle godine agenciji Anadolu.

Živjela je u kući staroj oko 150 godina u Sumbuluši, u sarajevskom naselju Stari Grad. Bila je jedna od 12 stogodišnjaka na području ove sarajevske općine. Rođena je 1914. godine u Bosanskom Šamcu, a još kao mala ostala je siroče i došla da živi kod rodbine u Sarajevu.

Nakon udaje za Nuriju Lokmića, iz ulice Hadžijamakova preselila se u Mejlijinu, u porodičnu kuću gdje je živjela do smrti. Dobili su četvero djece. Imali su, kako je kazala, lijep život. Bez Nurije je ostala prije 40 godina.

Lukašenko: "Ukrajina bi bila sretna da Rusija iskoristi nuklearno oružje"

Njena kćerka Zumreta Dedajić kazala je da ne samo da je bila najstarija osoba u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj Evropi odakle su im se već javljala određena udruženja i novinari sa zahtjevima za razgovor.

Lokmić se u svom posljednjem intervjuu, koji je obavljen u mjesecu ramazanu, prisjetila starih ramazana, a tom prilikom je kazala kako je postila od svoje sedme do 100. godine života. Posljednju deceniju života zdravlje i godine joj nisu dopuštale da praktikuje vjerske obaveze i običaje.

"Zaboravljam stvari i nekada sure. Žao mi je, ali ne mogu postiti. Prije je u ramazanu uvijek bila puna kuća. Vazda se dolazilo i posjećivalo, a sada više ne mogu. Žao mi je što nema ranijih vremena", ispričala je Ajka.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba izražava saučešće porodici Ajke Lokmić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak