Muki Mulalić: Za zimnicu trebaju dobri recepti i kvalitetne namirnice

Radiosarajevo.ba

Iako svježe i konzervirano voće i povrće možete naći u trgovinama tokom cijele godine, priprema zimnice još uvijek je duboko ukorijenjen običaj u našim krajevima.

Tradicija, ljubav i posebni rituali prilikom pripreme zimnice sastavni su dio svakog dobrog obiteljskog recepta. Tako u jesen, dom Munevere Mulalić ima poseban miris.

Iako nije profesionalna kuharica, po receptima ove 61- godišnje Dobojčanke kuhaju žene iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i svijeta. Muki, kako je zovu njeni mnogobrojni fanovi, svakodnevno dijeli recepte sa blizu 70 000 fanova na njenoj Facebook i web stranici. S  Muki smo razgovarali o pripremanju zimnice, a ne propustite i recept za odličan džem od šljiva.

Razgovarala: Ermina Skorupan - Husejnović, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba: Kad se počinje pripremati zimnica?
Mulalić:
Za zimnicu obično kažemo da se uveliko priprema od septembra, međutim ako želite napraviti džemove i sokove od sezonskog voća, pa da ih koristite u toku zime to onda radite puno ranije. Sjećam se da je moja mama već u ljeto pripremala slatko od višanja, trešanja, od latica ruže đulbešečerke koje su meni  najukusnije slatko koje je služeno uz kafu u malim specijalnim zdjelicama.

Radiosarajevo.ba: Šta se obično priprema za zimnicu?
Mulalić:
Priroda nas je zaista nagradila sa raznim voćem i povrćem i na tome joj moramo beskrajno biti zahvalni, ne samo da ga možemo koristiti u sezoni kad uspijevaju nego da ga možemo i preraditi pa ga imati i u zimskom periodu. Imamo puno proizvoda koje sami možemo sebi napraviti od voća i povrća. To su džemovi, sokove, turšija, salate od paprika, ajvar, kisele krastavice, kiseli kupus i još mnogo, mnogo toga.

Radiosarajevo.ba: Salate, džemovi, pekmez...koliko vremena to oduzima i kako se organizovati?
Mulalić:
Pripremanje zimnice uzima dosta vremena, morate kvalitetno pripremiti namirnice, a da bi i zimnica bila kvalitetna morate se i dobro organizovati, to je već stvar domaćice koliko sama zna uraditi dobro pripreme. Ja nekako imam sreću da se znam organizovati u poslu tako da mi ne treba pomoć drugih, sve lijepo pripremim i uspjeh je zagarantovan.

Radiosarajevo.ba: Na koji način čuvati pripremljenu zimnicu, koliko je to važno?
Mulalić:
Pripremljenu zimnicu ne samo da morate uraditi od kvalitetnog voća i povrća nego je morate čuvati u odgovarajućoj prostoriji koja mora biti suha, hladna i da se može provjetriti da sav vas trud zbog pogrešnog odabira prostora ne bude uzaludan u smislu da dođe do kakvih promjena na vašoj zimnici.

Radiosarajevo.ba: Nekoliko savjeta, trikova? Kako da nam džem ili salata ili nešto drugo bude dobro i nakon nekoliko mjeseci?
Mulalić:
Tu vam trikovi neće pomoći. Da bi se zimnica očuvala morate je pripremati od kvalitetnog, zrelog voća i povrća, uraditi po odgovarajućoj recepturi i uz sve higijenske uslove kad je priprema u pitanju. Važno je čišćenje, pranje pa zatim i spremanje u čiste suhe staklenke. Kad sve to postignete nemate brige je li zimnica uspjela ili nije. Ja sam tu isključiva, pa se baš pridržavam recepta s obzirom na to da su to proizvodi kojima se odlaže upotreba i vrlo je bitno da je sve urađeno po nekom dobrom receptu.

Radiosarajevo.ba: Tokom zime jedemo i suho meso. Da li Vi pripremate suho meso i kako se to ustvari radi?
Mulalić:
Što se tiče suhog mesa ne bavim se pripremom, ali sam odrasla u porodici gdje se pripremalo meso za sušenje, tako da sam upoznata sa načinom pripreme od ostavljanja mesa u pajc pa sušenja u sušarama na drva do finalnog proizvoda. Moj dragi djed je to najbolje radio i voljela sam s njim ići u sušaru da osjetim onaj prelijepi miris mesa, miris dima.

Radiosarajevo.ba: Možete li s nama podijeliti neki recept, možda kako pripremiti džem, ili nešto što Vi najradije pripremate?
Mulalić:
Rado ću podijeliti recept sa vama. Džem od šljiva koji se svake godine pripremao u mojoj porodici sa šljivama iz vlastitog voćnjaka. Kako sam veći ljubitelj slatkih nego slanih jela najradije pripremam džemove, pekmeze, slatka, a svakako ne zapostavljam ni zimnicu od povrća. Ovaj džem je umjereno sladak, a fino gust.


Sastojci:
7 kg šljiva
700 grama šećera

Način pripreme:
Šljive operete, očistite od košpi i složite ih u šerpu u kojoj ćete kuhati džem. Red šljiva pa posipate šećerom i tako dok ne utrošite šljive i šećer. Možete ih tako ostaviti preko noći, da puste sok i šećer se otopi.

Pečete u rerni na 200 stepeni, za ovu količinu treba oko dva sata.
Jedna od provjera je kad kašikom prođete kroz džem da vidite dno šerpe. Kad je pečen odmah ga složite u tegle koje zagrijete u rerni. Uživajte tokom cijele zime.

Radiosarajevo.ba: Hvala Vam na savjetima i izdvojenom vremenu za razgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak