Magdalena Bogić: Volim Bosnu i Hercegovinu. Čak i u spotovima moram spomenuti svoj grad

0
Radiosarajevo.ba

Pjevačicu Magdalenu Bogić iz Jajca publika je imala priliku upoznati 2015. godine kada je osvojila srce mnogih na regionalnom takmičenju X Factor Adria.

Njena karijera od tada je krenula uzlaznom putanjom, pa se tako, između ostaloh, može pohvatili da je nastupala sa Zagrebačkom filharmonijom kojom su dirigirali Ranko Rihtman i Josip Cvitanović.

O iskustvima koje je stekla na regionalnom takmičenju, svom muzičkom putu i saradnjama koje je ostvarila Magdalena Bogić govorila je za portal Radiosarajevo.ba.

Vlada FBiH raspodjelila 50 miliona KM za općine i gradove: Njih 68 zadovoljilo uslove

Radiosarajevo.ba: Publika Vas je imala priliku upoznati na takmičenju X Factor Adria, po čemu pamtite taj period života?

Magdalena Bogić: X Factor je bio prekretnica u mome životu, period kojeg se vrlo rado sjetim. Pamtim ga po ljudima i kvalitetnim glazbenicima, te prijateljstvima koje je ostavio iza sebe. Iskustva koja smo stekli te prilike koje smo dobili kako bi upoznali glazbeni svijet iz prve ruke. 

Radiosarajevo.ba: Koliko je ovo iskustvo doprinijelo Vašoj karijeri?

X Factor: Magdalena Bogić ponovo fantastična (VIDEO)

Magdalena Bogić: Dovoljno. X Factor je kandidatima bio ''vjetar u leđa'', a poslije showa smo se snalazili kako smo znali. 

Radiosarajevo.ba: Nastupali ste i sa Zagrebačkom filharmonijom, u Beogradu ste bili predgrupa Robbie Williamsu, koji od nastupa bi Vi izdvojili i zašto?

Magdalena Bogić: Prošle godine imala sam priliku biti dio projekta 'Ima neka tajna veza – Made in Sarajevo' i nastupati uz pratnju Zagrebačke filharmonije kojom su dirigirali Ranko Rihtman i Josip Cvitanović. Koncerti su bili održani u Šibeniku i Rijeci, to je zaista bilo jedno sjajno iskustvo u društvu sjajnih glazbenika: Nermina Puškara, Amela Ćurića, Aide Mušanović-Arsić i drugih.

Robbie Williams 2015. godine održao je koncert u Beogradu na Ušću, gdje sam također imala priliku zajedno sa svojim prijateljima (finalistima X factora) nastupiti kao predgrupa. Trenutak koji mi je ostao zapamćen jeste: dok smo stajali na bini, ispred nas je bilo 'more' ljudi/publike kojima nismo mogli vidjeti kraj, kasnije smo se ubacili u masu i zabavi se uz sve te hitove. Svaki moj nastup/koncert je donio iskustvo za sebe, svi su mi posebni na svoj način te vrlo rado govorim o njima.

Radiosarajevo.ba: Ko je autor vaših pjesama i gdje pronalazite inspiraciju za spotove?

Foto: Privatni album : Magdalena Bogić

Magdalena Bogić: Tokom svoje ne tako velike karijere, surađivala sam sa različitim autorima: Nermin Puškar, Miro Buljan, Al Dino, Dubravko Šimek, Robert Međurečan... Inspiraciju za spotove sam pronalazila svuda oko sebe, pa i u sebi i svojim emocijama. S obzirom da su se vratili trendovi 80-ih, odatle i inspiracija za posljednji spot, cjelokupni projekt te aranžman pjesme koja donosi osvježeni zvuk istog doba.

Radiosarajevo.ba: Postoji li neka saradnja koja Vam je osobito draga?

Magdalena Bogić: Moram priznat da je suradnja sa Mahirom Sarihodžićem i Nerminom Puškarom za mene najposebnija. Mahir i Puškar prate svaki korak moje karijere. Nermin je autor moje posljednje pjesme Padaj, dok je Mahir glazbeni producent. Sretna sam što sam imala priliku surađivati s ovim vrhunskim dvojcem.

Radiosarajevo.ba: Koji žanr muzike privatno slušate i imate li nekog muzičkog uzora?

Magdalena Bogić: Volim slušati R&B/Soul, jazz, pop... Dok sam bila mlađa Christina Aguilera je bila moj idol, danas se vrlo rado vratim na album Back to basics koji daje osjećaj 20-tih, 30-tih i 40-tih te jazz, blues i soul glazbe ali sa modernim primjesama.

Radiosarajevo.ba: Završili ste studij novinarstva, privlači li Vas to zanimanje?

Magdalena Bogić: Točnije, završila sam Odnose s javnošću, medije i komunikaciju.
Moram priznati da da. Kada je u pitanju moj projekt i pjesma Padaj, ipak sam posao prebacila na iskusnijeg  PR-a. Svakako da sam i u tom dijelu posla imala 'prste' ali sam smatrala da moj fokus treba biti na pjesmi i ostatku projekta. 

Radiosarajevo.ba: Kroz spotove ste promovisali ljepote naše zemlje, krije li se neka specijalna poruka iza toga?

Magdalena Bogić: Svi koji me dovoljno poznaju, znaju koliko volim Bosnu i Hercegovinu. Volim naše prirodne ljepote, ljude i običaje. Jajce je grad gdje sam odrasla, a moji sugrađani su bili velika podrška kada sam bila dio X Factora, to im nikada neću zaboraviti. Dan danas imam potrebu u svojim intervjuima/gostovanjima pa evo čak i spotovima spomenuti svoj grad i moje Jajčane a sve to iz ljubavi i zahvalnosti. 

Radiosarajevo.ba: Koliko je teško danas biti muzičar i može li se živjeti od umjetnosti?

Magdalena Bogić: Jako je teško danas baviti se glazbom i biti glazbenik, pogotovo ako si samostalni umjetnik i nemaš stalnu plaću, ako nisi u nekom bendu ili ne sviraš negdje za plaću, onda je to preživljavanje.

Radiosarajevo.ba: Možete li nam otkriti svoje planove za budućnost?

Magdalena Bogić: Na glazbenom putu to su novi singlovi, album i koncerti. Držite mi fige, trebat će.

Radiosarajevo.ba: Imate li neku poruku za mlade ljude koji se odluče krenuti Vašim putem?

Magdalena Bogić: Mislim da još uvijek nisam u poziciji da dajem savjete, ali ako moram onda bi to bio savjet da se drže onoga što vole i u čemu najviše uživaju, uz rad i trud sve je moguće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak