Lejla Tanović, najbolja bh. biciklistkinja: Cilj plasman među 60 najboljih

Fena
Najbolja bosanskohercegovačka profesionalna biciklistkinja Lejla Tanović iza sebe ima najuspješniju sezonu u kojoj je postigla fenomenalne rezultate, ostvarivši plasman na 72. poziciju UCI liste što je najbolji ranking ikad postignut za BiH.

Ova 22-godišnja Sarajka, prvakinja Balkana u seniorskoj konkurenciji, koja ima sedam titula državnog prvaka, sezonu je započela povredom, ali se nakon rehabilitacije uspjela vratiti na pobjednički kolosjek. Kako je sezona odmicala, Tanović je dizala formu i počela osvajati podije na značajnim međunarodnim utrkama. Sezonu je završila nominacijom za mladog ambasadora od Olimpijskog komiteta BiH za predstojeće igre mladih EYOF.

"Nakon dvije srebrene medalje s balkanskih prvenstava, cilj je bila zlatna medalja. Nakon izuzetno napete borbe protiv grčke prvakinje Varvare Fasoi uspjela sam ostavariti pobjedu u najjačoj 'elite' kategoriji. Pobjeda na Balkanskom prvenstvu je prva zlatna medalja u seniorskoj konkurenciji za BiH, što je sigurno jedna od mojih dražih utrka. Također, izdvojila bih plasman na 72. poziciju UCI liste što je najbolji ranking ikada postignut za BiH kao i moj lični", kazala je Tanović u intervjuu za Fenu.

Objasnila je da joj je taj uspjeh jedan od najvećih minule sezone, jer skupljanje bodova protiv profesionalnih biciklistkinja iz cijelog svijeta je izuzetno napeto i borba traje čitave sezone. Izdvojila je prvu pobjedu na UCI utrci koju je ostvarila u Crnoj Gori, a za koju je sigurna da će pored medalje s Balkanskog prvenstva olakšati put do medalje i drugim biciklistima iz Bosne i Hercegovine.

 

Kada je u pitanju naredna sezona Lejla ističe da takmičenja počinju u aprilu, što je ujedno i mjesec s najvećim brojem utrka, tako da će nastupati krajem svake sedmice.

"Plan takmičenja za tu sezonu je veoma naporan, planirano je 15 UCI utrka, zatim nastup ne svjetskom kupu u Albstadu i Val di Soleu. Pored svjetskih kupova, nastupit ću na evropskom prvenstvu, koje se održava u Istanbulu. Svakako da je naša želja još veći napredak na UCI listi i ulazak u prvih 60 na svijetu, što će mi svakako olakašati prikupljanje bodova za olimpijske igre u Tokiju", poručila je Tanović.

Tokom zimskog perioda, dodala je, trening za svakog biciklistu je surov i zahtijeva mnogo motiva i volje. Kako kaže, svaki dan na biciklu je od tri do pet sati po svim vremenskim uslovima, bez obzira na to da li je kiša ili snijeg.

"Uvijek nastojimo ‘pobjeći’ u toplije krajeve, a naša je sreća da u Hercegovini imamo super uslove za trening. Brdski biciklizam je sport izdržljivosti, snage, brzine, tehnike i taktike, te zahtijeva mnogo vremena provedenog na treningu kako bi se svakom aspektu posvetila jednaka pažnja i postigla vrhunska forma. U sredini sezone, kada ima najviše takmičenja, rade se intenzivniji treninzi, budući da se utrke voze u najjačem tempu od početka do kraja", naglasila je.

Lejla je prvi put sjela na bicikl s 15 godina i svaki dan vozila po obližnjim planinama. U tom periodu se učlanila u Klub brdskog biciklizma "Puls" koji je imao dobar program za mlade bicikliste, koji je vodio njen trener Amar Njemčević. S napunjenih 16 godina prvi put je nastupila na utrci u disciplini olimpijskog brdskog biciklizma i osvojila prvo mjesto.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak