Karić: Paul Lowe će biti posthumno odlikovan, Sarajevo i njegovi građani su mu duboko zahvalni

1
F. V.

Zauvijek ćemo čuvati sjećanje na čovjeka koji je svojom hrabrošću i posvećenošću, izvještajima i fotografijama, svijetu prenosio istinu iz opkoljenog Sarajeva, kaže u izjavi za portal Radiosarajevo.ba gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Veliko djelo

"Grad Sarajevo i svi njegovi građani su mu na tome duboko zahvalni", poručuje gradonačelnica Karić.

Kao što je poznato Grad Sarajevo je ponovo otvorio izložbu "Opsada/Siege", koja je povodom 30. godišnjice od početka opsade postala trajni poklon Lowea Informativnom centru Grada Sarajeva i jednom od njegovih najvećih simbola, sarajevskoj Vijećnici.

Nakon smrti djevojčice (16) u Sarajevu: Oglasili se iz privatne stomatološke ordinacije

Prikazuje svakodnevni život Sarajki i Sarajlija i njihov herojski duh koji se nije mogao slomiti ni u najtežim uvjetima.

"Jednostavno bi svojim objektivom ispričao priče o hrabrim ljudima koji su nastavili živjeti uprkos svemu. Izložba će biti otvorena za javnost svakim danom od 9 do 17 sati, do 23. oktobra i pozivam sve Sarajke i Sarajlije da je posjete, pozvala je sarajevska gradonačelnica.

Bio je naš, sarajevski...

Poručuje da će se glavni grad Bosne i Hercegovine na dostojan način odužiti čovjeku koji je svijetom pronio istinu o 44-mjesečnoj opsadi i tako, pritiscima na zapadne vlade, značajno doprinosio okončanju ratnih užasa.

"Na ovaj način, ali zasigurno i posthumnim odlikovanjem cijenjenog britanskog fotografa, dužnost nam je odati mu počast za sve što je učinio za ovaj grad tokom opsade, ali i poslije odlučivši da živi u Sarajevu. Paul Lowe nije samo bio britanski fotograf, on je bio i naš, sarajevski, koji nas je višestruko zadužio. Hrabro i angažirano promišljao je svijet oko sebe, ne prilagođavajući se očekivanjima i zahtjevima drugih. To mogu samo jednostavni, blagi i mudri ljudi poput Paula, koji je kroz život koračao tiho, odmjereno – ne skrivajući ljubav prema Sarajevu, njegovim vrijednostima i ljudima", zaključuje Karić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak