Intervju | Mirnesa Barlov o uspjehu iz Pariza: "Ismail je dijete borac, pobjednik i heroj"

1
A. Beriša

Ismail Barlov, mladi bosanskohercegovački paraolimpijac, ostvario je izvanredan uspjeh na Paraolimpijadi u Parizu na početu septembra.

Nakon što je briljirao u polufinalu utrke na 50 metara prsno i osvojio prvo mjesto, nakon njegovog povratka sa srebrenom medaljom sa Paraolimpijade iz Pariza, organizovani su brojni dočeci Ismaila kako u gradu Sarajevu, tako i u njegovoj školi. 

Portal Radiosarajevo.ba je o Ismailovim uspjesima, treneru Amelu Kapi i plivačkom klubu SPID, ekskluzivno razgovarao sa njegovom majkom, Mirnesom Barlov, koja je govorila o Ismailu, ali i podršci lokalne zajednice, te šta bi trebalo uraditi da se uspjesi nastave. Do sada nije davala intervjue za veće medije u Bosni i Hercegovini.

Norveška izdala potjernicu za muškarcem koji je prodao kobne pejdžere Hezbolahu

Radiosarajevo.ba: Kako je počela priča sa plivačkim klubom SPID u Sarajevu? Kako ste se odlučili da se Ismail počne baviti plivanjem, da li je to bila njegova inicijativa?

Barlov: Plivački klub SPID je osnovan 2015. godine, te ga mi porodično pratimo od samog osnivanja. Planirali smo Ismaila upisati na samom početku, s mišljenjem da bi bilo dobro da ima neku fizičku aktivnost. Ismail voli vodu i naučio je plivati kada je imao četiri godine.

Dnevnik Radija Sarajevo | Amel Kapo: 'Baš je predivno sa Ismailom živjeti svoj san. Neka potraje...'

Radiosarajevo.ba: Ismail je naš zlatni dječak i sportista. Koliko ima inicijative i podrške od lokalne zajednice?

Barlov: Kako sve postići? Ja i muž radimo u privatnim firmama, te je jako teško izlaziti sa posla zbog treninga plivanja. Nakon određenog vremena, pitali smo da li možemo izlaziti sa posla kada nam je to potrebno i dobili smo punu podršku bez problema. Mi smo zahvalni na ovoj podršci, a Ismail ima podršku od lokalne zajednice. Nas podržava i načelnik opštine Ilidža i naš klub SPID. 

Zahvalni smo na svakoj podršci, a najsretnija bih bila kada bi država Bosna i Hercegovina imala sistem da trener ne mora razmišljati da li će neko podržati nas i klub da bi otišli na takmičenje.

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Mirnesa Barlov, majka Ismaila Barlova

Radiosarajevo.ba: Kakav je Ismail dječak privatno? Šta najviše voli? Kako mu je u školi? Kako ste se osjećali za vrijeme dočeka koji su organizirani, uključujući i doček u školi?

Barlov: Ismail je dijete borac od svog rođenja. Teško je bilo, ali imali smo ogromnu podršku od naših roditelja, od porodice, prijatelja i komšija. On je uvijek naš pobjednik i heroj. Društveno je dijete i voli da se druži, te ima mnogo drugova. 

Kada je krenuo u školu, to je za njega bila nova avantura. Nailazimo na razne prepreke, ali uvijek ima način i rješenje. Nikada nije imao asistenta, a nekada se drugovi posvađaju ko će Ismailu da spremi stvari. Učitelj mu je ogromna podrška.

Radiosarajevo.ba: Kako gledate na podršku koju je Ismail dobio tokom dočeka iz Pariza? Da li je ta podrška kontinuirana?

Barlov: Kada je došao iz Pariza, kada sam vidjela koliko ljudi podržava Ismaila zaista sam ponosna i zahvalna. Mislim da još nisam svjesna veličine ove podrške.

Radiosarajevo.ba: Kolika je podrška Amel Kapo kao trener Ismailu?

Barlov: Amel Kapo nije samo trener, on je prvo veliki čovjek, pa onda sve ostalo.

Radiosarajevo.ba: Ismail Barlov

Ovo sve radi iz ljubavi, osjeti se to, zato imamo rezultate. Veliki je autoritet Ismailu i uči ga i životnim vrijednostima, na čemu sam mu zahvalna.

U klubu imamo još trenera svaki od njih su dio Ismailovog uspjeha. Neizmjerno sam zahvalna svakom od njih. 

Radiosarajevo.ba: Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Barlov: Da budemo živi i zdravi. Sve ostalo se složi i bolje nego što želimo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak