Dr. Mladen Veletić nagrađen za istraživanje raka mozga: Korak ka efikasnijem liječenju

4
Š. L.
Dr. Mladen Veletić nagrađen za istraživanje raka mozga: Korak ka efikasnijem liječenju

Na nedavno održanoj IEEE međunarodnoj konferenciji o komunikacijama, dr. Mladen Veletić iz Bosne i Hercegovine predstavio je revolucionarnu metodu za efikasnu isporuku lijekova kroz krvno-moždanu barijeru za liječenje glioblastoma, jednog od najagresivnijih oblika raka mozga.

Njegov istraživački rad istaknut je među 2.340 radova predstavljenih na konferenciji, te je nagrađen kao najbolji istraživački rad, što predstavlja izvanredan uspjeh.

Glioblastom je bolest za koju trenutno ne postoji specifičan lijek, a pacijenti obično imaju vrlo ograničen očekivani životni vijek od samo 10-13 mjeseci. Dr. Veletić je poznat kao istaknuti istraživač na Odsjeku za elektronske sisteme NTNU (Norwegian University of Science and Technology) i Klinici za tehnologiju i inovacije, Univerzitetska bolnica u Oslu. Autor je više od 40 akademskih radova objavljenih u prestižnim časopisima i konferencijama iz oblasti inženjeringa komunikacija, bioinženjeringa i medicine.

Pogledajte kakvu su štetu izazvale poplave u Dolini piramida u Visokom

Dr. Veletić je doktorirao na NTNU iz oblasti elektronike i telekomunikacija, gdje danas predaje Digitalne komunikacije. Također je gostujući docent na Univerzitetu u Banjoj Luci, a ranije je radio kao viši asistent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Uz ovaj izuzetan uspjeh, dr. Veletić će biti gostujući govornik na konferenciji Bosnia & Herzegovina Futures Foundation koja će se održati 12. jula u Banjoj Luci. Za sve zainteresirane, ulaz na konferenciju je besplatan, pružajući priliku da čuju njegov rad i upoznaju ga lično. OVDJE je link za prijavu. 

Mladen Veletić doktoratom povezao medicinu i elektrotehniku

Ove vijesti predstavljaju veliki korak naprijed u borbi protiv glioblastoma i otvaraju nova vrata za razvoj terapija koje bi mogle značajno produžiti životni vijek pacijenata oboljelih od ove teške bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak