Zatvoreni Dani europskog naslijeđa

Radiosarajevo.ba
Zatvoreni Dani europskog naslijeđa


Svečanom dodjelom Povelja za doprinos u očuvanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine, zaslužnim pojedincima i institucijama, u četvrtak 7. oktobra, u konjičkom Društvenom domu okončana je dvodnevna kulturna manifestacija Dani europskog naslijeđa, stoji u saopštenju.

Ovogodišnji dobitnici povelja: profesor historije Džemil Jakić, arheolog Lidija Fekeža-Martinović, članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović i Ljiljana Ševo, načelnik Konjica Emir Bubalo i Općina Konjic, svojim su aktivnim zalaganjem doprinijeli zaštiti i očuvanju stećka.

A upravo je stećak bio u središtu interesovanja, kako organizatora manifestacije Federalnog ministarstva kulture i sporta/športa, tako i učesnika. Odabirom ove teme daje se direktna podrška zajedničkom projektu četiriju zemalja - BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore za nominaciju stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Ministar kulture i sporta FBiH Gavrilo Grahovac izrazio je uvjerenje da će se stećci u dogledno vrijeme naći na UNESCO-ovoj listi, jer je to zajedničko evropsko naslijeđe, a ne samo bh. naslijeđe.

"Stećak zaslužuje posebnu pažnju. Ministarstvo kulture i sporta FBiH i Zavod za zaštitu spomenika izdvajali su značajna sredstva za očuvanje nalazišta. Ministarstvo je u posljednjih osam godina, za obnovu i očuvanje kulturno-istorijskih spomenika izdvojilo oko 31 milion KM. Ako stećak uđe na listu svjetske kulturne baštine, onda će i vijeće Evrope pomoći da se brže dođe do nalazišta, rekao je Grahovac.

Drugog dana manifestacije

U programu drugog dana manifestacije su učestvovali predstavnici oba doma Parlamenta Federacije BiH, ambasadori Crne Gore i Češke Republike u BiH Dragan Đurović i Tomaš Szunyog, predstavnici ambasada Republike Hrvatske i Slovačke, učenici osnovnih i srednjih škola sa područja FBiH - učesnici programa „Mladi i naslijeđe“ zatim predstavnici Muzeja, Zavoda za zaštitu spomenika, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Općine Konjic te uposlenici Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Svi oni imali su jedinstvenu priliku da u okolini Konjica obiđu nekoliko nekropola sa stećcima, koje su proglašene nacionalnim spomenicima BiH. Nekropola sa 121 stećkom na lokalitetu Kaursko groblje u Borcima bila je prva na njihovom putu. Nakon toga, vidjeli su i nekropole sa stećcima u Glavatičevu, na lokalitetu Gajine, sa 15 bogato dekoriranih stećaka.

Na svakom od lokaliteta učesnici su mogli čuti zanimljiva izlaganja arheologinje Lidije Fekeža-Martinović. Tako su na području sa nekropolama stećaka i ostacima crkve Grčka glavica u selu Biskup saznali da se sastoji od 172 stećka i velikog broja grobova bez spomenika. Stećci u ovom zaseoku nalaze se na temeljima stare crkve i oni su jedni od rijetkih koji su dosta istraživani. Najvažniji rezultat ovog istraživanja jeste da se radi o porodičnom groblju velikaškog roda Sankovića koji je u 14. stoljeću vodio glavnu riječ u čitavoj tadašnjoj Humskoj zemlji (kasnijoj Hercegovini).

Nekropola u selu Biskup je jedna od 20 koje će Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nominirati na UNECO-ovu Listu svjetske kulturne baštine.

U povratku učesnici 14. Dani evropskog naslijeđa upoznali su se i sa prirodnim bogatstvom Boračkog jezera te obišli još jedan nacionalni spomenik u samom centru Konjica - Arheološki lokalitet kod Društvenog doma.

Angela Petrović, pomoćnica ministra za kulturno naslijeđe i kulturu poručila je da će ministarstvo, u saradnji sa ostalim nadležnim institucijama, i u budućnosti ulagati napore na zaštiti, promociji i afirmaciji stećaka jer oni imaju univerzalnu vrijednost za čovječanstvo.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak