Veliki autori njemačkog jezika u programu drugog Bookstana

Radiosarajevo.ba
Internacionalni festival književnosti Bookstan održat će se ovog jula u Sarajevu - po drugi put.

Uz iskustvo prošlogodišnjeg uspjeha i pokazatelja koji sugeriraju itekakvu potrebu za intenzivnijom komunikacijom između književnosti, njenih autora/ica i publike, organizatori su procijenili da u glavnom gradu BIH postoji interes za festivalom ovakvog tipa.

Internacionalni festival književnosti Bookstan održat će se u prostorijama knjižare Buybook i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu od 4. do 7. jula 2017. godine. 

Fokusirajući se i dalje na prostor koji ne pripada ni istoku ni zapadu te na autorice i autore koji najčešće djeluju u izmještenim okolnostima ili su druga i treća generacija emigranata, festival Bookstan u svom drugom izdanju posebnu pažnju posvećuje onima koji/e pišu na njemačkom jeziku, bez obzira na porijeklo ili njihovo trenutno prebivalište.

"Iskustvo Buybooka kao izdavačke kuće pokazuje da nam upravo najzanimljivija djela dolaze od autora/ica čije identitete možemo definirati kao fluidne. Interesantno je da će među ovom grupom gostiju biti i jedan sarajevskog porijekla, te će Bookstan biti i prva prilika za ozbiljnije upoznavanje sa stvaralaštvom Tijana Sile. Osim njega festivalska publika ponovo će se sresti s Ilijom Trojanowim koji je nedavno u Sarajevu boravio na rezidencijalnom programu, kada je i objavljeno njegovo kapitalno djelo Skupljači svjetova u izdanju Buybooka.


Abbas Khider i Nellja Veremej također su dio programa koji potvrđuje kako je književnost jedan od najboljih načina za sagledavanje i upoznavanje specifičnih društvenih okolnosti unutar kojih autori i autorice djeluju", najavljeno je iz Bookstana

Njihova predstavljanja moderiraće Dragoslav Dedović i Vahidin Preljević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak