Uspjeh "Klasnog neprijatelja" u Torunu

Radiosarajevo.ba
Uspjeh "Klasnog neprijatelja" u Torunu

U punoj dvorani Olimpijczyk u Torunu, sarajevski East West izveo je predstavu Nigela Williamsa Klasni neprijatelj u režiji Harisa Pašovića. Gledatelji su pomno pratili predstavu i na kraju velikim aplauzom pozdravili glumce East West-a.

Predstava je simultano prevođena na tri jezika, poljski, engleski i ruski zbog velikog interesovanja kritičara i novinara koji su na festival došli iz cijele Europe. Nakon predstave u Teatru Wilama Horzycy, inače sjedištu festivala, održan je okrugli sto povodom predstave Klasni neprijatelj gdje su osim reditelja Harisa Pašovića i glumaca, prisustvovali brojni novinari i kritičari. Haris Pašović govorio je o posljedicama koji je imao rat na generaciju koji je odrastala u ratu i velikim problemima mladih ljudi u BiH. Također, Pašović je govorio o multikulturnom bogastvu naše zemlje.

Ovo je ponovo veliki uspjeh East West Centra i bh. teatra jer se Klasni neprijatelj još jednom našao u društvu najboljih evropskih teatara kao što su Volksbuehne, Berlin; Schauspielehuis, Cirih; Toonelgroup, Amsterdam; Teatar Praktika Moskva; Oskar Koršunovas Teatar, Vilnius; Narodno pozorište Madjarske, Budimpešta, Teatr Polski, Wroclaw; a Haris Pašović zajedno sa nekim od najvećih evropskih rediteljskih imena: Christopher Marthaler, Peter Brook, Ivo van Hove, Edward Bojakow, Eric Lacascade i Joel Pommerat.

U Klasnom neprijatelju igraju Amar Selimović, Maja Izatbegović, Irma Alimanović, Maja Zečo, Lidija Stevanović, Samir Karić, Kemal Čebo i Nusmir Muharemović. Koreografkinja predstave Tamara Curić. Scenografi su Lada Maglajlić, Amir Vuk Zec i Omar Šelo. Kostimografi su grupa Kao Pao Shu. Muziku je komponirao Eric Bajramović. Dizajneri su Bojan Hadžihalilović i Goran Lizdek. Organizator je Oliver Jović, voditelj kompanije je Sanela Brčić, a Izvršni producent Ismar Hadžiabdić.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak