U Narodnom pozorištu Sarajevo održana press konferencija povodom premijere predstave "Konačari"

0
Radiosarajevo.ba

Press-konferencija povodom premijere predstave "Konačari", održana je u utorak, 10. septembra 2024. godine, sa početkom u 10:00 sati, u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dramska predstava "Konačari" rađena je po istoimenom romanu Nenada Veličkovića, a u dramskoj izvedbi je u režijskoj postavci Marka Misirače.

Na press konferenciji, obratili su se direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, umjetnička direktorica Drame Vedrana Božinović, reditelj Marko Misirača, glumci i glumice predstave "Konačari", te direktorica Fondacije Friedrich Ebert Stiftung BiH Sarah Hees - Kalyani

Objavljen snimak ukrajinskog napada na Moskvu: 'Pogledao sam kroz prozor i vidio vatrenu loptu'

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić, rekao je da predstava prateći roman Nenada Veličkovića ima "beskrajno duhovit smisao za humor i ljubav prema likovima, te se nada da će ove obrise publika prepoznati i na premijeri predstave". Također, zahvalio se Vedrani Božinović za hrabar i rijedak potez da obradi ovakve tekstove i materijale. 

Još jedno, prema riječima Dine Mustafića, hrabro dijelo će biti predstava "Uhvatiti zeca", koji će ujedno zatvoriti i ovogodišnji MESS festival. 

Praizvedba predstave 'Konačari' 12. septembra otvara sezonu Narodnog pozorišta Sarajevo

Napomenuo je da će sezona 2024/2025 godine u NPS-u biti upravo takva, mnogo angažovanog teksta sa političkim i društvenim temama. 

Za kraj svog izlaganja dodao je da "'Konačari' nisu predstava o prošlosti, niti suočavanju sa prošlosti. Već je poruka da ako ne budemo čitali literaturu iz rata, bojim se da će nam to biti suočavanje sa budućnosti". 

Direktorica Drame Vedrana Božinović obratila se na press konferenciji sa primarnim osvrtom na rad Narodnog pozorišta Sarajevo, te na koji način se finansiraju kao uvertira za govor Sarah Hess Kalyani, predstavnice fondacije Friedrich Ebert Stiftung. gdje je napomenula da "NPS jeste budžetska organizacija, ali se još uvijek oslanjaju na podršku različitih organizacija. U regionu imamo najmanji budžet, čak manji od Kosova i Makedonije. Zato je partnerstvo sa FES-om u Bosni i Hercegovini izuzetno bitno". 

Po romanu Nenada Veličkovića: U Narodnom pozorištu Sarajevo počeo rad na predstavi 'Konačari'

Marko Misirača, režiser predstave je rekao da "primarna zahvala za ovu predstavu i rad ide Vedrani i Dini. 'Konačari' su rađeni po romanu, a postojale su i opcije da se predstava radi van Sarajeva. Ali bilo je bitno da se predstava posvećena ratu adaptira baš u NP Sarajevo". 

"Nenad Veličković je etablirani autor i važna figura u kulturi, važno je da se ovakva djela ovakvih autora popularišu i igraju". 

Mirza Skenderagić, dramaturg, rekao je da "cilj u konceptu jeste da tadašnju stvarnost vratimo u formi sjećanja u kontekstu ponovnog posmatranja tog vremena kao sjećanja. Ne da ostanemo u njemu, već da ga vratimo i spasimo od zaborava". 

Igor Motl, koji je kompozitor, te je ujedno radio i muziku za predstavu "Konačari" rekao je da ga Sarajevo podsjeća na gitaru, da ima "sjećanje na Sarajevo u određenom tonu i boji, kao što je to Sarajevo prije rata, u ratu i danas". 

Merima Lepić Redžepović, glumica koja igra lik Sanje u predstavi "Konačari", na press konferenciji je rekla da je "bitno snimati predstave o ratu, dok god se danas vode ratovi u svijetu".

"Replika na kraju predstave je da 'Rat je gotov'. Dok sam radila na predstavi, sjećala sam se Gaze i mogu da vjerujem da je u trenutku kraja 'Konačara' rat bio gotov, ali danas on i dalje traje u svijetu". 

Po romanu Nenada Veličkovića: U Narodnom pozorištu Sarajevo počeo rad na predstavi 'Konačari'

Glumica Sara Seksan koja igra lik Maje, naratorke i protagoniste "Konačara", rekla je da je "izuzetno zahvalna za ovu priliku, te da je rad na 'Konačarima' bio prilika da uđe u svijet tada. Sad mogu da razumijem i zašto nikada ne bismo trebali prestati pričati o tim stvarima. Predstava je emotivna i senzibilna, a rad na njoj je prilika i glumačka sloboda."

Premijera predstave "Konačari" je u Narodnom pozorištu Sarajevo, u četvrtak 12. septembra 2024. godine, sa početkom u 19:30 sati, a repriza premijere će biti u subotu 14. septembra 2024. godine u isto vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak