Treći MESSpresso ugostio Lajlu Kaikčiju, Maju Izetbegović i Jelenu Kordić Kuret

0
Radiosarajevo.ba

Rediteljica Lajla Kaikčija i glumice Maja Izetbegović i Jelena Kordić Kuret bile su gošće jutrošnjeg MESSpressa u okviru 64. Festivala MESS. Osim o predstavama koje su na programu ovogodišnjeg festivala razgovarano je i o aktuelnoj bh. teatarskoj produkciji, te izazovima postavljanja dramskih tekstova savremenih autora na pozorišne daske.

"U bh. teatrima u posljednje vrijeme osjeća se veliki produkcijski pomak, došla su nam mnoga velika rediteljska imena, ansambli su se otvorili i glumce vidimo na scenama različitih teatara i to miješanje energija je polučilo dobar rezultat i u posljednjih godinu dana mogu reći da sam u Sarajevu vidjela baš odlične predstave", istakla je Maja Izetbegović, glumica koja je sinoć imala festivalsku izvedbu Malograđanske svadbe u režiji Paola Magellija u produkciji Kamernog teatra 55.

U prilog ovom opažanju i Jelena Kordić Kuret koja večeras igra u predstavi Stepski vuk u režiji Tamare Kučinović, dodala je da njena domaća kuća, HNK Mostar, iako ima prefiks "narodnog" pozorišta, od kojeg se očekuje klasični repertoar, podržava eksperiment i različite teatarske forme.

Vanredna sjednica: Doneseno 9 hitnih mjera za zaštitu od klizišta u općini Stari Grad Sarajevo

Svakako je izazovno kreirati pozorišnu predstavu nakon što publika, pa i glumci i reditelji imaju svoj doživljaj kroz čitanje romana, no za Uhvati zeca je bio dodatni izazov jer je i autorica imala priliku vidjeti da likovi iz romana "ožive" na sceni i imaju svoj glas.

"Osim sjajne saradnje sa Lanom izdvojila bih odličan i zahtjevan posao koji je uradila Nedžma Čizmo kroz odličnu dramatizaciju kojom smo uspostavili svoju hronologiju romana i akcenat na neke dodatne teme. Prijateljstvo kao centralna tema otvara nove uvide u teme rata, gubitka na više nivoa, identiteta, zemlje, sjećanja. Naša namjera je bila ispričati priču tako da ju što više ljudi razumije i da sa predstave odu ispunjeni", najavila je festivalsku premijeru Uhvati zeca rediteljica Lajla Kaikčija. Upravo će ovom izvedbom u nedjelju, 13. oktobra u 19 sati i 30 minuta biti zatvoren 64. Festival MESS.

Održan drugi MESSpresso: Razgovor o All Inclusive programu i predstavi "Posjeta"

Večeras u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra bit će izveden Stepski vuk kao jedna od tri predstave koje predstavljaju BiH u okviru takmičarske selekcije. Specifičnost ove predstave jeste da je rediteljici Tamari Kučinović ovo prva dramska predstava, nakon što ju je festivalska publika upoznala kroz brojna ostvarenja za djecu.

"Zanimljiv je bio spoj glumaca koji nemaju nikakvo lutkarsko iskustvo sa kolegama koja su malo igrali dramska ostvarenja i to sve skupa daje posebnu mješavinu tehnika i senzibiliteta, za koje se nadam da će se i večerašnjoj publici dopasti", objasnila je Kordić Kuret.

Za sjajnu energiju u Malograđanskoj svadbi Maja Izetbegović kaže da zasluge treba pripisati izvrsnom Paolu Magelliju koji je svakome od glumaca pristupao individualno kako bi iz svakoga izvukao malo ludilo koje čuči u svakome od nas.

"Zahtijevao je ekspresionizam u svakom smislu, vokalnom, fizičkom, facijalnom i na taj način je dočarao kako svako od nas ima tačku u kojoj se ogoli, pokaže ta svoja mala ludila. Za nas je sve to skupa intenzivan ali i uzbudljiv proces jer primijetim kako se kolege kroz izvedbe od marta, kada smo imali premijeru, nekad jednostavno, kako mi to kažemo 'odlijepe od scene', što govori i o tome koliko još uvijek proživljavamo sve te procese i koliko predstava i dalje komunicira sa nama samima", ispričala je Izetbegović.

Pored Malograđanske svadbe i Stepskog vuka treća bh. predstava u takmičarskoj selekciji 64. Festivala MESS je Drama o Mirjani i ovima oko nje, Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice u režiji Nermina Hamzagića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak