Svjetski, a naš: Safet Zec u društvu papa Franje

1
Radiosarajevo.ba

Papa Franjo susreo se s umjetnicima u Sikstinskoj kapeli u petak, 23. juna povodom 50. obljetnice Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Vatikanskih muzeja.

Susretu je prisustvovalo oko 200 slikara, kipara, arhitekata, pisaca, pjesnika, muzičara, reditelja i glumaca, a papa Franjo zahvalio im je što su se odazvali njegovu pozivu, te izrazio radost što je među njima.

Među svjetski poznatim umjetnicima koji su prisustvovali ovom događaju bio je i bosanskohercegovački umjetnik Safet Zec.

Razbijen klan švercera drogom u Austriji: Državljanin BiH (35) rukovodio narko bandom iz zatvora

Papa Franjo podsjetio je umjetnike na dugogodišnji odnos koji je Crkva uvijek imala s umjetnicima i koji se može opisati kao prirodan i poseban. Prirodno prijateljstvo, rekao je papa, jer umjetnici ozbiljno shvaćaju bogatstvo ljudskog postojanja, naših života i života u svijetu, uključujući njegove proturječnosti i njegove tragične aspekte.

Papa Pavle VI prvi put je pozvao umjetnike u Sikstinsku kapelu 1964. godine u nadi da će obnoviti dobar odnos između Katoličke crkve i umjetnika, koji je u prošlim stoljećima rezultiralo takvim remek-djelima, kao što je sama Michelangelova kapela sa freskama.

Kolekcija savremene umjetnosti, kao najmlađa u muzeju, ove godine izložbom obilježava 50. godišnjicu postojanja, uključujući i radove nekih od pozvanih umjetnika.

Ministar Kenan Magoda ugostio velikana slikarstva Safeta Zeca

Posljednjih godina Vatikan je nastojao da ponovo pokrene angažman Svete stolice u savremenoj kulturi, učestvujući na Venecijanskim bijenalima umjetnosti i arhitekture i, u perspektivi, na književnim festivalima.

Posjetimo, u Trevisu kraj Venecije, u crkvi San Teonisto, u februaru ove godine postavljena su i promovirana tri djela Safeta Zeca.

Postavljena su tri velika Safetova platna, Zagrljaj, Velika krošnja i Spomen na bombardovanje Trevisa 1944.

Susret u Sikstinskoj kapeli nije prvo druženje pape Franje i Safeta Zeca. Papa je 2014. godine u centralnoj rimskoj isusovačkoj crkvi, kapeli "Della Passione", predstavio Zecovu kompoziciju Skidanje Isusa s križa.

Atmosferu iz Sikstinske kapele pogledajte u nastavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak