Svečani decembarski dani: Italijanski pijanista Anthony Ciaccio održao koncert u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba

Pod okriljem Svečanih decembarskih dana Univerziteta u Sarajevu i programa Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu nastupio je Anthony Ciaccio, italijanski pijanista i profesor na Conservatorio di Musica "L. Canepa" di Sassari (Italija).

Njegov recital upriličen je u srijedu, 6. decembra 2023. godine, u 19.00 sati u Koncertnoj sali "Cvjetko Rihatman".

Na repertoaru je bila Sonata op. 23, br. 3 u Es duru M. Clementija, Berceuse-Rêverie (Uspavanka-Sanjarenje) op. 42, br. 2 G. Sgambatija, Notturno O. Respighija, Les cloches de Genève: Nocturne (Zvona Ženeve: Nokturno) iz Première année: Suisse (Prva godina: Švicarska), prve od tri svite iz ciklusa Années de pèlerinage (Godine hodočašća) F. Liszta i Sonata br. 3. op. 5 u f molu J. Brahmsa.

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

Anthony Ciaccio koncertirao je diljem Italije, Španije, Švicarske, Nizozemske, Njemačke, Palestine, Velike Britanije, Finske, Malte, Austrije, Gruzije, Sjeverne Makedonije, Mađarske i Rumunije.

Sarađuje sa brojnim umjetnicima, uključujući vokalne soliste i instrumentaliste, a od 2015. djeluje i kao klavirski saradnik - korepetitor za balet i klasični ples. Predavao je klavir na "Skené Academy" Sciacca, na Conservatorio di Ferrara "G. Frescobaldi" i na Conservatorio di Musica di Trapani, a radio je i u muzičkim i plesnim školama u Grossetu, Livornu i Milanu.

Objavljen program: Nova koncertna sezona Muzičke akademije počinje u Umjetničkoj galeriji BiH

Od 2022. godine, u okviru saradnje sa različitim inostranim školama, konzervatorijima i univerzitetima, redovno drži majstorske radionice i godišnje specijalističke kurseve u Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Palestini, Rumuniji i Španiji, a od 2024. i u Koreji.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Anthony Ciaccio, koncert

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak