SFF | Kafa sa Mirjanom Karanović: Glumica o svom novom autorskom filmu "Majka Mara"

0
Fena

U programu 30. Sarajevo Film Festivala (SFF) "Kafa sa...", predstavljen je detaljnije dugometražni film rediteljice Mirjane Karanović Majka Mara nakon sinoćnjeg premijernog prikazivanja na SFF-u.

Karanović, rediteljica i glumica u tom filmu, ističe da je veoma raduju i daju joj samopouzdanje pozitivne reakcije publike na sinoćnoj premijeri, a za one koji još nisu pogledali film objašnjava da je to priča o sredovječnoj ženi koja žali za izgubljenim sinom. U takvim okolnostima, žena neminovno smatra da za nju nema ništa više od života, a onda se sreće s mlađim muškarcem uz čiju pomoć počinje put oporavka.

Govoreći o ideji za ovaj film, Karanović kaže da je inače znala razmišljati o ženama te dobi kad  nezavisno od društvenog i materijalnog statusa naprosto zapadnu u beznađe, 'otuđe se i od sebe', ne shvatajući da su zatomile davno u duši još životne sile za koju i ne znaju da postoji. Buđenje u takvim okolnostima, što tematski tretira ovaj film, ne dolazi na osnovu ženine svjesne odluke već uticajem ove zaboravljene i davno zatomljene sile.

Ramo Isak: 'Sarajevo je europski grad. Sanja Vulić uzima pogrešnu terapiju'

Mirjana Karanović je radila Majku Maru s mladim glumcem Vučićem Perovićem koji je tokom "Kafe sa..." izjavio da mu je snimanje bilo veoma lagodno jer je rediteljica, osim što je profesionalka na setu, iza kamera naprosto 'dirljiva' osoba.

Nije imao problema s tim što je film sniman u podneblju tabuizirane seksualnosti i generacijskog jaza već smatra da je svakom mladom biću čast sarađivati s Mirjanom Karanović jer profesionalni odnos s njom naprosto godi i uvijek će goditi. Perović je trenutno zaokupljen pozorištem i najavljuje mogućnost da će za dvije godine možda opet raditi na filmskom setu.

SFF | Kafa sa Srđanom Vuletićem i ekipom filma "Gym": "Naš budžet potroše na jednu zabavu"

Producentica Snežana von Houwelingen, govoreći o festivalskom životu Majke Mare, najavljuje da će nakon SFF-a biti prikazan u Herceg Novom jer je koprodukcijski rađen sa Crnom Gorom. Dodala je da Mirjana Karanović uveliko priprema još jedan, treći autorski film. Snežana von Houwelingen najavila je i vlastito učešće u koprodukciji novog filma bosanskohercegovačke rediteljice Aide Begić.

Kad je riječ o gostovanju na prestižnom festivalu, ovo troje aktera Majke Mare kažu da je "festival ovdje čitav grad" i da im je zadovoljstvo doći u Sarajevo zbog atmosfere koju tvori i gdje filmove publika prati u prepunim kino-salama a ne samo filmaši, "desetak ljudi", što je doživjela i sama Mirjana Karanović na glasovitim festivalima vani.

Odlučila je da njen novi film bude premijerno prikazan baš u Sarajevu, na krunskom festivalu u ovom dijelu svijeta, kako je rekla, čija selekcija je stroga i veoma kvalitetna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak