Savić: Veliko interesovanje za izložbu 'Sarajevski atentat' u Pragu

Radiosarajevo.ba
Savić: Veliko interesovanje za izložbu 'Sarajevski atentat' u Pragu

Izložba fotografija iz zbirki Historijskog arhiva Sarajevo "Sarajevski atentat", autora Sejdalije Gušića, Milene Gašić, Omera Bajića i Irfana Đeševića sutra će biti otvorena u Pragu pod pokroviteljstvom Čeških centara iz Praga, Ambasade BiH u Češkoj i Ministarstva vanjskih poslova Češke. 

Izložbu će svečano otvoriti ambasadorica BiH u Češkoj Republici Danka Savić, direktor Čeških centara iz Praga Zdenjek Lička i bh. književnik Valerijan Žujo

"Autori izložbe sutra dolaze u Prag kako bi u Češkom centru prisustvovali otvaranju izložbe 'Sarajevski atentat', koja je za češki diplomatski kor prošlog mjeseca predstavljena u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Češke", kazala je danas za Fenu ambasadorica BiH u Češkoj Danka Savić. 

Ona je učestvovala u pripremama za ovu izložbu, na kojoj će biti predstavljen 21 pano s oko 80 fotografija, koje govore o Sarajevskom atentatu koji je poslužio kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. 

Gavrilo Princip, član organizacije "Mlada Bosna" koja je imala za cilj da putem buna, ustanaka i oružanih atentata zbaci austrougarsku vlast u Bosni i Hercegovini, izvršio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika i nadvojvodu - Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, 28. juna 1914. 

"Izložba je koncipirana da prati zvaničan protokol dolaska Ferdinanda i Sofije u Sarajevu do trenutka atentata, a završava se sa 1921. godinom kada su posmrtni ostaci atentatora prenešeni u Sarajevo i pokopani na groblju Sveti Marko", kaže Savić 

Veliko interesovanje, ne samo Bosanaca i Hercegovaca, već i Čeha, dodala je, vlada za izložbu "Sarajevski atentat", koja će biti otvorena do 15. augusta u Češkom centru. 

Osim izložbe,  za bh. dijasporu u Češkoj kao i za Čehe sutra će biti upriličena promocija "Glosar atentata" Valerijana Žuje, te projekcija dva dokumentarna filma iz perioda Austrougarske vladavine na području BiH, koja su također dio fonda koji posjeduje Historijski arhiv Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak