Sarajlije oduševljeni izložbom u centru grada: Stvarno djeluje impresivno

2
I. M.

U svakodnevnoj gužvi Sarajeva ovih dana mnogi se zaustavljaju na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović i na nekoliko minuta i odlutaju u jedan od najpoznatijih muzeja svijeta Državni muzej Prado u Madridu.

Izložba "El Prado na ulicama" otvorena je u srijedu, 29. maja na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, a eklipa redakcije portala Radiosarajevo.ba posjetila je izložbu i razgovarala sa posjetiocima.

El Prado na ulicama je projekt koji je započeo 2015. godine i omogućio da djela Muzeja Prado zauzmu javne prostore na ulicama različitih gradova širom svijeta. Prvi put, izložba dolazi na Balkan, posebno u grad Sarajevo.

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Šta možete vidjeti na izložbi?

Godine 1819. kralj Fernando VII otvorio je kraljevski muzej slika, iz kojeg je nastao današnji Državni muzej Prado, smješten u zgradu izgrađenu krajem XVIII vijeka kao kabinet prirodne historije po nalogu njegovog djeda Carlosa III

Srž muzejskih djela čine djela Kraljevskih zbirki, što pokazuje interes za umjetnost koji su iskazivali španski kraljevi, u svrhu ukrašavanja svojih palata i rezidencija ili vjerskih objekata koje su imali pod svojom zaštitom. 

Otvorena izložba 'El Prado na ulicama' u Sarajevu

Godine 1872. kolekcija je proširena djelima iz Muzeja Trojstva nastalog iz primjene tzv. zakona o deamortizaciji iz 1835. i 1836. godine, a 1971. i brojnim djelima iz XIX vijeka iz Muzeja moderne umjetnosti. Tome treba dodati i brojne kupovine, donacije i priloge Države. 

U ovom trenutku Prado posjeduje više od 8.200 slika; 30 iz grupe najvažnijih dio su ove izložbe.

Šta kažu građani?

Pitali smo građane Sarajeva o tome kakav utisak ostavlja izložba, a evo šta su nam odgovorili. 

"S obzirom na to da nemam šanse da odem u Madrid u muzej Prado, sad mi je prilika da pogledam to ovdje u Sarajevu. I još bolje je što mogu pročitati nešto o slikaru i djelima", rekao Muhamed Joldaš.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Prado muzej u Sarajevu

Jedna građanka, koja je željela ostati anonimna, kazala nam je da je izložba krasna te je jako lijepo što imamo ovakvu postavku da uživamo.

Pogledati izložbu došla je i Alma Čolo koja je ostala oduševljena.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Alma Čolo, Prado muzej u Sarajevu

"Nisam znala da je postavljena izložba. Otkako sam vidjela, stvarno djeluje impresivno. Prelijepo je u centru Sarajeva u ovom prelijepom parku. Radi se o impozantnim djelima velikih slikara iz 16. i 18. stoljeća. Ja trenutno posmatram slike Francisca de Goya, ranije Diega Velázqueza. Mislim da je izložba predivna, idem do kraja da vidim dalje. Postavljena je vremenski, čini mi se od 15. stoljeća, sad sam ovdje na 19. stoljeću i idem dalje da pregledam. Uglavnom radi se o djelima španskih slikara koji su ostavili ogroman neizbrisiv trag u umjetnosti i slikarstva uopće", kazala je za Radiosarajevo.ba Alma Čolo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak