Radovi bh. učenika na likovnoj izložbi Olimpijade Peking 2008

Radiosarajevo.ba
Radovi bh. učenika na likovnoj izložbi Olimpijade Peking 2008

U Bejrutu se, pod pokroviteljstvom Ministarstva za Kulturu Libana i Ministrice Bahije Hariri, održala svečana ceremonija za dodjelu olimpijskih medalja za učešće djece na likovnoj izložbi na Olipmijadi u Pekingu 2008, među kojima su bila i djeca iz Bosne i Hercegovine.

Organizator za učesće Bosne i Hercegovine i Sarajeva za tu izlozbu bila je NGO "Sarajevska Tribina", na čelu sa direktoricom Sabihom Hadžimuratovć.

Podizanje olimpijskog duha u BiH i Sarajevu, kao i šire, može da se radi kontinuirano i kroz umjetnost, a naročito medju mladima. To je i bio cilj Olimpijade u Pekingu 2008., kada su Kinesko Ministarstvo za kulturu zajedno sa Olimpijskim Komitetom organizovali umjetničku izložbu, na kojoj je pobijedila Lena Kelekian, slikarka i predstavnica NGO MEADOWS iz Beiruta, te izložbu radova djece iz 60 zemalja svijeta, sa temom podizanja olimpijskog duha među mladima svijeta.

Na izložbi u Pekingu, našlo se cak 25 radova mališana iz Sarajeva. Ista izložba je prenesena u Atlantu (USA), a onda u Novembru mjesecu i u UN, New York.

BiH je dobila medalje za organizatora, škole i djecu koja su izlagala.

Svečana dodjela ovih medalja u Sarajevu upriličit će u dogovoru sa Upravom grada Sarajeva, a na ceremoniju će biti pozvan i kineski ambasador u BiH, direktori škola, djeca i roditelji djece koja su izlagala radove u Pekingu 2008.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak