Promovirana publikacija "Obrazovanje odraslih"

Radiosarajevo.ba
Promovirana publikacija "Obrazovanje odraslih"

Publikacija je objavljena kroz projekat Doprinos nevladinog sektora razvoju sistema obrazovanja odraslih u BIH koji provodi Udruženje za istraživanje i organizacioni razvoj RODA iz Sarajeva, u suradnji s partnerskom organizacijom Plava sfera iz Banje Luke i uz podršku Centra civilnih inicijativa (CCI) BiH.

Cilj publikacije je da ponudi bitne informacije iz oblasti obrazovanja odraslih te da predstavi primjere obrazovanja odraslih iz evropskih zemalja.

Primjeri koji su uvršteni u ovu publikaciju pokazuju perspektive i izazove pred kojima stoji obrazovanje odraslih u BiH i mogu sasvim konkretno poslužiti kao pomoć za provođenje aktivnosti, te kreiranju zakonskih okvira u ovoj oblasti.

"Namjera nam je da putem predstavljanja programa, dokumenata i primjera iz drugih zemalja ponudimo mogućnost za promjenu perspektive u BiH, i to u pravcu stvaranja jedinstvenog sistema obrazovanja odraslih, da ponudimo konkretne preporuke za
djelovanje i pokažemo praktične mogućnosti za finansiranje i podršku sektoru obrazovanja odraslih", rekao je direktor Plave Sfere Ljubo Janjić.

Svrha publikacije je da ponudi objektivnu procjenu aktuelne situacije u BiH u odnosu na zemlje iz susjedstva i zemlje iz Evropske unije te da omogući korištenje novih ideja iz zemalja s uspješnom politikom u oblasti obrazovanja odraslih.

"Publikacija je namijenjena širokom krugu potencijalnih partnera čiji je zadatak potpora cjeloživotnom učenju u BiH - stranim i domaćim nevladinim organizacijama, socijalnim partnerima, sindikatima, privatnim firmama koje se bave obrazovanjem
odraslih, službama za zapošljavanje, privatnim agencijama koje se bave posredovanjem u zapošljavanju ali i nosiocima odluka, odnosno bosanskohercegovačkoj vladi" dodala je predsjednica RODA-e Nataša Prodanović.

Poboljšanje obrazovanja odraslih na Balkanu sve više dobiva na značaju zahvaljujući poticaju koji dolazi kroz međunarodne aktivnosti OECD-a, Evropske unije i UNESCO-a.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak