Prema djelu W. Shakespeara: Na sceni MESS festivala igrala predstava "Kroćenje goropadnice"

0
Radiosarajevo.ba

Predstava "Kroćenje goropadnice", nastala po motivima komedije W. Shakespearea "Ukroćena goropadnica" u režiji Selme Spahić igrala je 07. oktobra u natjecateljskom dijelu festivala MESS u Sarajevu. 

Publika je imala priliku uživati u autorskom projektu kombiniranja različitih diskursa i stilova sa željom da se uđe u dijalog sa dramskim kanonom i pozicijom u odnosu na njega danas. Kao jedna inspiracija za izvorno djelo, Shaekspearu su poslužile tada popularne narodne priče koje su se prenosile sa koljena na koljeno, pretpostavlja se o neposlušnim, neukrotivim ženama i njihovim jezicima. 

Kako navode na stranici MESS-a "Šta uopće znači goropadnica? Ko su one bile kroz stoljeća? Zašto prevod naslova skoro uvijek podrazumijeva da je kroćenje goropadnice završeno, da je ona ukroćena, kad originalni naslov to nužno ne implicira?

Nermin Bise uputio potresan apel: "U Buturović Polju je kataklizma. Molim vas pomozimo ljudima"

Kada i kako je jedan od kultnih Šekspirovih likova dobio bič za potrebe kroćenja žene, s obzirom da ga nema u originalnom tekstu? Čemu se stoljećima smijemo pod okriljem komedije i dramskog kanona i šta je dopušteno raditi ženskom tijelu na sceni u svrhu izazivanja smijeha? Šta je zapravo iz ugla današnjih goropadnica smiješno i da li je to smiješno i društvu?"

U predstavi igraju Linda Begonja, Borko Perić, Ines Bojanić, Marko Makovičić, Dražen Čuček i Jakov Zovko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak