Predstavljen zbornik: "Uvodnik u politički sistem BiH"

Radiosarajevo.ba
Predstavljen zbornik: "Uvodnik u politički sistem BiH"

Promocija zbornika “Uvod u politički sistem Bosne i Hercegovine-Izabrani aspekti” upriličena je danas na Fakultetu političkih nauka.

Urednici zbornika su Saša Gavrić, Damir Banović i dr. Christina Krause.

Na promociji su govorili profesor dr. Mirko Pejanović s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Damir Banović, Sarajevski otvoreni centar, prof. dr. Ćazim Sadiković i prof. dr. Zdravko Grebo, Pravni fakultet.

Cilj projekta 'Uvod u politički sistem Bosne i Hercegovine', pokrenutog prije dvije godine, bilo je izdavanje "prve uvodne politološke publikacije o političkom sistemu Bosne i Hercegovine, te povezivanje mladih bh. istraživača sa područja čitave BiH, rekao je Damir Banović.

Kao rezultat ovog projekta iz štampe je izašla publikacija “Uvod u politički sistem Bosne i Hercegovine - izabrani aspekti”.

Projekt su pokrenuli Udruženje građana Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Konrad Adenauer, predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

Čazim Sadiković, recenzent Zbornika rekao je da je ovaj zbornik prvi pokušaj da se obrade svi subjekti političkog sistema Bosne i Hercegovine i da postavlja niz problema našeg društva na pravo mjesto.

Za profesora Zdravka Grebu Zbornik predstavlja pionirski poduhvat u kojem su učestvovali mladi ljudi. Zbornik "Politički sistemi u BiH", kako je rekao Grebo, je značajno teorijsko štivo koje predstavlja politički ambijent u kojem živimo.

Zbornik radova pod naslovom „Uvod u politički sistem BiH - izabrani aspekti“ sastoji se od četiri tematske oblasti.

U Zborniku je 20 mladih autora bradilo teme: riroda političkog sistema u Bosni i Hercegovini; Daytonski sporazum za BiH; Ustav BiH; Ljudska prava u kontekstu političkog sistema; Položaj nacionalnih manjina u političkom sistemu BiH; Društveni aspekti političkog sistema u BiH; Parlamentarna skupština BiH; Vijeće ministara; Predsjedništvo BiH; Političke stranke; Mediji; Izbori i izborni sistem u BiH; Brčko distrikt; Federacija BiH; Republika Srpska; Lokalna samouprava u BiH; Vanjska politika i međunarodni odnosi i Međunarodne organizacije u BiH.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak