Praizvedba predstave 'Konačari' 12. septembra otvara sezonu Narodnog pozorišta Sarajevo

0
FENA
Praizvedba predstave 'Konačari' 12. septembra otvara sezonu Narodnog pozorišta Sarajevo

Narodno pozorište Sarajevo novu umjetničku sezonu 2024./25. otvora u četvrtak, 12. septembra u 19.30 sati sa praizvedbom dramske predstave "Konačari" autora Nenada Veličkovića, u režijskoj postavci Marka Misirače.

U predstavi igraju: Sara Seksan, Izudin Bajrović, Sanela Pepeljak, Kaća Dorić, Vedran Đekić, Merima Lepić Redžepović, Edhem Husić, Semir Krivić i Emina Muftić.

"Ono što posebno izdvaja ovu priču jeste nastojanje da se kroz čuvanje Muzeja koji baštini istoriju multikulturalnosti jednog grada i sredine, sačuva i istorija naroda koji su tu živjeli i žive, bogatstvo onoga što je Bosna bila i što bi, nadam se, mogla ponovo da bude. Radeći ovu predstavu, poigravajući se formom scenskog dnevnika i radio drame, trudili smo se da sačuvamo toplinu i duhovitost koju nose Veličkovićevi karakteri, da zlo rata bude zapravo samo 'okvir' u kome se iskazuju raznorodne i složene ljudske sudbine", izjavio je reditelj predstave Marko Misirača.

Svečano otvoren most Hercegovina: Veliki infrastrukturni korak za Bosnu i Hercegovinu

Dramatizaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Mirza Skenderagić. Scenograf je Gorčin Stojanović, kostimografkinja Lejla Hodžić. Igor Motl je autor muzike, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić, dizajn svjetla radi Moamer Šaković.

Audio dizajn predstave radi Mirza Skenderagić, dok tonsku obradu potpisuju Senad Ćesko i Dženita Fakić.

FENA: Najava za predstavu "Konačari"

Predstava je rađena uz podršku Fondacije Friedrich Ebert Stiftung, te BHRT-a, sapoćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ulaznice za naredna izvođenja predstave „Konačari“ mogu se kupiti putem zvanične web stranice Narodnog pozorišta Sarajevo na linku: https://nps.ba/repertoar ili direktno na blagajni Narodnog pozorišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak