Počinje SASEVC: Prvo međunarodno takmičenje violinista u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Koncertom u dvorani Muzičke akademije i svečanim izvlačenjem redoslijeda takmičara, večeras će u Sarajevu započeti prvo međunarodno violinsko takmičenje Jugoistočne Europe

Takmičenje pod nazivom “Sarajevo Southeast European Violin Competition" (SASEVC) organizira udruženje Mali Mozart, a održat će se  od 13. do 20. jula 2017. godine

Predsjednik osmočlanog internacionalnog žirija "Sarajevo Southeast European Violin Competition" je renomirani Emeritus Univerzitetski prof. Paul Roczek s Univerziteta Mozarteum iz Salzburga. Generalni pokrovitelj ovog takmičenja je Austrijska ambasada u BiH.

"Naša misija je da svi učesnici, studenti, djeca, mladi profesionalci i njihovi edukatori iz Kantona Sarajevo, Bosne i Hercegovine i cijele Jugoistočne Europe mogu: interaktivno obogatiti i afirmirati svoja referentna portfolija, pokazati i prezentirati svoje stručno znanje i svoje vještine, razmijeniti i usporediti svoja programska i kvalitativna edukativna lokalna iskustva s naprednim i renomiranim profesorima s međunarodno istaknutih univerziteta", istaknuo je Rusmir Piknjač, osnivač takmičenja.

Ovaj događaj ima potencijal da stavi Sarajevo u žižu interesiranja kao regionalni centar za talentirane, stručne i perspektivne mlade ljude i da djeluje kao edukativno-kulturni most između Centralne i Jugoistočne Europe.

"Također, SASEVC ima potencijal da bude dodatni katalizator za jačanje već duboko ukorijenjenih kulturnih, ekonomskih i historijskih veza između Austrije, Bosne i Hercegovine i našeg cijelog regiona. Naša namjera je da preko renomirana 3 člana žirija iz Austrije iskoristimo ovu priliku da stavimo fokus na edukaciju i dodatno ukažemo na kvalitativne i strukturalne programske razlike između centralne Europe i našeg regiona jugoistočne Europe", naglasio je Piknjač.

Nagrade će biti uručene pobjednicima u sve tri kategorije, a dodijelit će se  i dvije specijalne Grand Prix nagrade čiji će laureati pohađati ‘’International Summer School Mozarteum University'' (prestižnu ljetnu školu) u Salzburgu. Mladen Sofrenić, graditelj violina iz Doboja će nagraditi pobjednika jednom svojom majstorskom violinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak