Po romanu Nenada Veličkovića: U Narodnom pozorištu Sarajevo počeo rad na predstavi 'Konačari'

1
Radiosarajevo.ba
Po romanu Nenada Veličkovića: U Narodnom pozorištu Sarajevo počeo rad na predstavi 'Konačari'

U Narodnom pozorištu Sarajevo počele su prve probe za predstavu Konačari koja će biti rađena po istoimenom romanu Nenada Veličkovića, djelu koje je doživjelo brojna izdanja u regionu i u BiH i više prevoda na strane jezike.

Konačare režira jedan od značajnijih savremenih reditelja, Marko Misirača, koji je u izjavi za Fenu kazao da su Konačari priča o grupi ljudi koji su se, sticajem okolnosti, u prvim danima rata u Sarajevu 1992. godine našli u Muzeju grada Sarajeva.

"Zasnovana je na istinitim ličnostima i događajima. Priča romana i naše buduće predstave posvećena je direktoru tog muzeja Bajri Gecu koji se borio da, čuvajući eksponate i istoriju Sarajeva, sačuva i nešto što bi predstavljalo duh multikulturalnosti i bogatstvo tradicije ovog grada. Ono što ovaj roman posebno izdvaja iz mnoštva priča o ratu u BiH, jeste  specifičan humor i toplina kojom se likovi brane od pošasti koja ih je zadesila...", kazao je reditelj Misirača.

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Predstava nastaje u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Fondacije Friderich Ebert Stiftung za BiH, a premijerno će biti izvedena početkom naredne sezone, u septembru.

"Rad na našoj predstavi posvećujemo i našem dragom i voljenom Harisu Burini, prvaku zeničke i bosanskohercegovačke scene čiji nas je prerani odlazak sve zatekao i pogodio. Imao sam čast i zadovoljstvo da više puta sarađujem sa ovim sjajnim čovjekom, punim duha i stvaralačke energije. Radili smo u više medija, na filmu i TV, a posebno ću se sjećati predstave Govorna mana po drami Gorana Markovića koju smo 2012. radili u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. U toj predstavi su Mario Drmać i Haris Burina tvorili sjajan glumački tandem...", izjavio je reditelj Marko Misirača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak