Obilježen 25. maj - Dan mladosti

Radiosarajevo.ba
Obilježen 25. maj - Dan mladosti

Predstavnici Saveza antifašista BiH, Društva "Josip Broz Tito", Socijaldemokratske partije BiH, Stranke umirovljenika, Socijaldemokratske unije BiH te mnogobrojni građani Sarajeva i BiH položili su danas cvijeće ispred biste Maršala Tita u Sarajevu te odali počast predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, a u povodu 25. maja, nekadašnjeg Dana mladosti.

Predstavnici antifašističkih udruženja i boraca NOR-a podsjetili su prisutne na ovaj značajan datum kao i na način obilježavanja 25. maja, kada se u čast Titovog rođendana nosila štafeta mladosti te organizirali sletovi.

"Imam 18 godina i ne pamtim ni Tita ni Jugoslaviju, ali sam mnogo čitao o tom vremenu i slušao priča djeda i bake. Poštujem druga Tita i vrijeme u kojem smo svi bili isti. Nisam ni Srbin ni Hrvat ni Musliman, ja sam Jugosloven i Bosanac i Hercegovac", riječi su Sanela Čepala koji se novinarima predstavio kao "Titov pionir", odjeven u majicu s petokrakom, s pionirskom kapom na glavi i maramom oko vrata. U ruci sve vrijeme drži jugoslavensku zastavu.

Cvijeće su položili i predstavnici Grada Sarajeva s gradonačelnikom Alijom Behmenom na čelu.

U okviru obilježavanja 25. maja, u Istorijskom muzeju u Sarajevu otvorene su i izložbe "Dan mladosti nekad i sad" te "Titovi portreti Bugojno 1977."

"Josip Broz Tito je 1. i 2. aprila 1977. pozvao 14 eminentnih bh. umjetnika, 10 slikara i četiri vajara kojima je dva dana zaredom pozirao. Tada su nastali ovi radovi, njegovi portreti", objasnila je kustosica izložbe Svjetlana Hadžirović.

Među umjetnicima su bili i Ismet Mujezinović, Mersad Berber, Mario Mikulić, Alija Kučukalić te Ljubo Lah.

Ispod svakog djela postavljeni su i zapisi, impresije umjetnika nastale tokom dvodnevnog druženja s Titom. I svima je zajednička jedna misao i osjećaj: raditi s Titom bila je velika čast i ogromna odgovornost.

Organizacioni odbor obilježavanja 25. maja pripremio je i akademiju koja će biti održana u 18.00 sati u sali Općine Stari Grad kada će, između ostalog, biti uručene i zahvalnice petorici najistaknutijih boraca za zaštitu pravnog poretka i građana BiH te članske karte Društva "Josip Broz Tito".

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak