Noć sefardske kuhinje

Radiosarajevo.ba
Noć sefardske kuhinje

Sefardi su izvršili velik utjecaj na kulturu u Bosni i Hercegovini kroz mnoge segmente - od književnosti, arhitekture, muzike, pa sve do aspekata svakodnevnog života, kakav je i kuhinja.

Priča o prazniku Hanuka, prije svega, je istorijski događaj, koji je svojom posebnošću i pridodatom legendom o čudesnom ulju, postao veoma važan u životu jevrejskog naroda koji se dvije hiljade godina hranio činjenicom da je uspio da spasi svoju vjeru i da se desilo čudo,da je ulje gorjelo osam dana i osam noći, te da se ponovo upalilo svjetlo u Hramu. Bio je to ,sigurni povratak Bogu koji je i ovom prilikom dokazao da će uvijek biti uz jevrejski narod. Taj događaj, koji Jevreji danas slave kao praznik Hanuka, bio je presudan da se prije više od 2160 godina sačuva jedno vjerovanje, te da se očuva monoteizam i vjera u Božiju moć i sveprisutnost, odnosno da se potvrdi Sporazum koji je Mojsije sklopio sa Bogom.   

“Noć sefardske kuhinje” je program koji se već šestu godinu tradicionalno dešava u okviru Festivala “Baščaršijske noći”. Ove godine program će biti u znaku praznika Hanuka, kojeg Jevreji proslavljaju u znak sjećanja na oslobođenje od grčkog ropstva i predstavlja veličanstvenu borbu za očuvanje vjere u jednoga Boga.  

Kao i do sada, publici će biti predstavljena sefardska kuhinja, dijelit će se sefardska jela i afiša sa receptima po kojima su napravljena jela. Kulinarska tradicija balkanskih Sefarada, baš kao i ladino (jevrejskošpanski) jezik koji se ovdje očuvao, predstavlja mješavinu španskog, turskog i slavenskog uticaja.

Program će se održati 24. jula (utorak) u 21 sat, u Velikoj avliji ispred Muzeja Jevreja Bosne i Hercegovine, a organizuje se u saradnji sa JU Muzej Sarajeva i Jevrejskom opštinom u Sarajevu. U programu učestvuje hor“Bejahad“ iz Doboja, a scenarista i režiser programa je Eli Tauber.


 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak