Narodno pozorište obilježilo 11. juli instalacijom Potočarske sjene i izvedbom "Pjesme o Srebrenici"

0
Radiosarajevo.ba

Narodno pozorište Sarajevo povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u četvrtak 11. jula, priredilo je instalaciju autorskog rada Velije Hasanbegovića i poemu u interpretaciji Emine Muftić.

Instalacija autorskog rada Velije Hasanbegovića iz ciklusa Potočarske sjene postavljena je na zgradi Narodnog pozorišta Sarajevo, a Pjesmu o Srebrenici autora Abdulaha Sidrana čitala je Emina Muftić.

Postavka fotografije Potočarske sjene, kroz objektiv Velije Hasanbegovića, otkriva bol i patnju kroz koju je prošao i još uvijek prolazi narod Podrinja i nakon preživljenog genocida. Riječ je o fotografiji Srebrenice i Memorijalnog centra u Potočarima koje fotograf bilježi već petnaest godina.

Glumica Narodnog pozorišta Sarajevo Emina Muftić ranije je izjavila da i u godini u kojoj nas je napustio Sidran, njegovom pjesmom Srebrenica, odat će počast žrtvovanom gradu i srebreničkim žrtvama.

Dodala je da je naše živote obilježila Srebrenica, a jedan od književnika i pjesnika čiji su svijest i srce bili uz ovaj grad je i Abdulah Sidran.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak