Kultura na ulice 2024! dolazi u Vogošću i Ilijaš sa performansom "Tražim ulicu za svoje ime…"

1
Radiosarajevo.ba

U ponedjeljak, 16. septembra i srijedu, 18. septembra „Kultura na ulice!“ dolazi u općine Vogošća i Ilijaš sa performansom "Tražim ulicu za svoje ime..." autora Armina Behrema, u režiji Ajle Bešić.

Prvo izvođenje je zakazano za 16. septembar u KSC Vogošća, dok će isti naslov biti izveden 18. septembra u JU KSC Ilijaš.

Oba izvođenja počinju u 20:00 sati.

Crna boja, pomor ribe i rakova...: Je li ovo kraj rijeke Neretve?

Kroz čitanje poezije o Sarajevu postavlja se pitanje zašto samo osamnaest ulica nosi ime po ženama, odakle su stigli galebovi i zašto se u toliko pjesama o Sarajevu spominje Pariz. Autorski tim je u procesu istraživao sve one suprotnosti koje grad Sarajevo čine posebnim – od skrivene ljepote do neizbježne melanholije. Merjem Šiljak, Haris Bidžan i Irfan Ribić na sceni će oživjeti dijaloge sastavljene od stihova nekoliko pjesnika koji su pisali o Sarajevu, stvarajući mapu grada kroz poeziju.

Početna tačka za rad na performansu bile su sarajevske ulice i pjesma Kike Sarajlića "Tražim ulicu za svoje ime…" po kojoj je i sam performans dobio naslov.

Prva repriza performansa "Tražim ulicu za svoje ime": Koliko ulica u Sarajevu nosi ime po ženama?

Muzičku pratnju čine violončelistica Eva Čalija i perkusionist Dario Kos.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS "Kultura na ulice 2024!" je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak