Koncert:Tereza Kesovija u Coloseum Clubu

Radiosarajevo.ba
Koncert:Tereza Kesovija u Coloseum Clubu

Koncert Tereze Kesovije održat će se 17. aprila sa početkom u 22:00h.

Tereza je, kao maturantica srednje muzičke škole u Dubrovniku, na Odsjeku za flautu, osvojila Grand Prix na takmičenju mladih muzičara u Ljubljani 1958. godine. Diplomirala je na odsjeku za flautu u klasi prof. Thea Tabake.

Prvi nastup pred većim auditorijem imala je 1959. u zagrebačkom Varijeteu, a prvi inostrani nastup bio je na festivalu Pjesma za Evropu u St. Vincentu u Italiji 1962. godine. Tokom karijere, koja traje 45 godina, Tereza je nastupala na svim domaćim festivalima, gdje je bila i nagrađivana.

Terezinu internacionalnu karijeru obilježavaju nastupi i gostovanja na festivalima u Bratislavi, Rio de Janeiru, na Kupu Evrope u Bernu, te festivalima u Meksiku, Sopotu i Antaliji.

Dva puta Tereza je pjevala i na Pjesmi Eurovozije: 1966. godine kao predstavnica Kneževine Monako s pjesmom Bien plus fort, A 1972. godine predstavlja i Jugoslaviju sa pjesmom Muzika i ti, i osvaja 9. mjesto.

U Francuskoj je tokom 1960-ih i 1970-ih napravila je karijeru. Vrhunac je njen solistički koncert u pariškoj Olympiji održan 1988. godine.

Za svoj umjetnički rad Tereza je nekoliko puta bila nagrađivana prestižnim društvenim nagradama, među kojima su i Nagrada Vlaho Paljetak 1977., te Nagrada Đeki Srbljenović za poseban doprinos Splitskom festivalu 2000.

1999. godine Tereza je odlikovana i proglašena Vitezom Visokog odličja za doprinose u kulturi (Chevalier des Arts et Lettres), koju dodjeljuje predsjednik Republike Francuske, a ubrzo potom uručena joj je i Zlatna povelja humanizma. Tereza nastupa i na velikim koncertima UNICEF-a, prilikom kojih je upoznala i brojne zvijezde poput Charliea Chaplina, Richarda Burtona i Petera Ustinova. 2008. godine Hrvatska glazbena unija dodjeljuje Terezi posebnu nagradu Status.

U toku svoje karijere Tereza je snimila više od trideset LP i preko sedamdeset singlica, te desetak CD-ova, ali isto tako i veliki broj pjesama, koje nikada nisu našle svoje mjesto na nekom od nosača zvuka. Svoje pjesme Tereza je osim na našem jeziku, otpjevala i na osam drugih svjetskih jezika (slovenskom, italijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, njemačkom, španskom i portugalskom).

Ulaz 10 KM, rezervacija mjesta u Areni uz konzumaciju hrane i/ili pića 40 KM.
Pošaljite TEREZA na 091 31 17 04 i osvojite vip mjesto u Areni ili neku od utješnih nagrada (cijena poruke 0,35 KM + PDV).

Informacije i rezervacije na telefon 033 / 250 – 860.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak