Izložba o bendu Crvena jabuka otvorena u centru Sarajeva

4
Radiosarajevo.ba

Sarajevska pop-rock škola

Pop i rock muzika bivše Jugoslavije u Sarajevu je imala svoje kreativno žarište iz kojeg su se dvije i pol decenije širili utjecaji i pisala jedna lijepa historija.

Od 1967. godine kada su Indexi snimili prvu domaću rock pjesmu i kada je održan prvi "Vaš šlager sezone", pa do početka devedesetih - prvih barikada i tragično-simboličnih koncerata za mir, glavni grad Bosne i Hercegovine bio je kolijevka fenomena kojeg nazivamo "Sarajevska pop-rock škola".

Bio je to plodan kulturni ambijent iz kojeg su proizašla najpoznatija imena jugoslovenske popularne muzike: Indexi, Kemal Monteno, Bijelo Dugme, Zdravko Čolić, Jadranka Stojaković, Zabranjeno Pušenje, Plavi orkestar, Dino Merlin i drugi.

U 21. stoljeću, nakon cijepanja Jugoslavije na sedam mini-država, u kolektivnoj memoriji stanovnika svake od njih sarajevska pop-rock škola je i dalje prisutna i prepoznatljiva.

Brojne pjesme nastale pod njenim okriljem danas se prenose na mlade generacije i doživljavaju kao zajedničko kulturno naslijeđe.

Po ovim pjesmama Sarajevo se i danas prepoznaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak