Izložba Edina Lepira i Marka Kusmuka u Galeriji Roman Petrović

Radiosarajevo.ba
Izložba Edina Lepira i Marka Kusmuka u Galeriji Roman Petrović

U organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) u galeriji Roman Petrović otvorena je izložba skulptura Edina Lepira i slika Marka Kusmuka.

Likovni kritičar Vojislav Vujanović naglasio je talenat ta dva mlada umjetnika i njihovu sposobnost da traže ono što je lijepo u svijetu i prenesu u umjetnost. Ta dva umjenika nedavno su primljena u ULUBiH.

Vujanović je naglasio crtačku moć Marka Kusmuka (1985.) i "nemirni duh" tog mladog umjetnika. On rado crta portrete, a bitan element u njegovim crtežima su oči koje karakterišu određenu osobu. Kusmuk slika i predmete čudne konfiguracije kojima bojom
daje osobenost.

Prema riječima Vujanovića, Edin Lepir (1983.) ima iskristalisan odnos prema prostoru. Osnova njegovih skulptura je vertikala - simbol dostojanstva i moći ljudi da vladaju prostorom. Na taj način on prikazuje ljudsko tijelo, a pri tom zadržava svu njegovu poetsku ljepotu.

Izložba je otvorena do 17. aprila.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak