Historijski muzej BiH će za vrijeme SSF-a biti otvoren do ponoći, predstavljene brojne izložbe

1
Radiosarajevo.ba

U susret Sarajevo Film Festivalu, Historijski muzej Bosne i Hercegovine pridružuje se festivalskoj atmosferi kroz tri elementa.

Tokom festivala, muzej će biti otvoren do ponoći, omogućujući posjetiteljima da u jedinstvenoj večernjoj atmosferi istraže bogatu historiju i kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine. Pored toga, Historijski muzej BiH će biti predstavljen na festivalu kroz kratki film "Neke uspomene", čija je autorica Lotte Schreiber iz Austrije. Na programu "Festival u Centru" će biti predstavljen promo štand izložbe "Labirint devedesetih", koja je dio trenutne muzejske ponude.

"Tradicionalno, Historijski muzej BiH će u festivalskim danima otvoriti vrata publici. I ove godine smo u ljeto ušli sa novim izložbama i vjerujemo da će muzej poslužiti kao jedna od važnijih destinacija za istraživanja historije Sarajeva. Preporučujem našu novu stalnu postavku, izložbu 'Wer ist Walter? Topografija antifašističkog otpora u Bosni i Hercegovini', u ugodnom ambijentu osvježavajućeg atrija muzeja. Tu je i izložba 'Labirint devedesetih' koja vodi posjetitelje kroz turbulentne devedesete. Naravno, preporučujem i istraživanje stalne postavke 'Opkoljeno Sarajevo', koja iz perspektive građana Sarajeva govori o svakodnevnici pod opsadom Sarajeva u periodu 1992-1995 – a ujedno može pokazati koliko je kultura bila važna i iz kakvog se konteksta prije 30 godina rodio Sarajevo Film Festival", kaže Elma Hašimbegović, direktorica muzeja.

Specijalna projekcija: Film "Kuduz" u znak sjećanja na Abdulaha Sidrana

Pored spomentih izložbi, publika će za vrijeme festivala moći posjetiti izložbe: "Ay Carmela", "Polet žena", "Mi izbjeglice", i "Otvoreni depo". Naravno, obilazak muzejske zgrade, koja se svojom modernističkom estetikom ističe u sarajevskoj panorami, predstavlja jedinstven doživljaj.

Zgrada muzeja, jedan od najreprezentativnijih primjera moderne arhitekture u Bosni i Hercegovini, proglašena je Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine u novembru 2012. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak