Ganga se proučava na svjetskim univerzitetima, treba je sačuvati: Dani evropskog naslijeđa

Radiosarajevo.ba
Ganga se proučava na svjetskim univerzitetima, treba je sačuvati: Dani evropskog naslijeđa

U evropskim razmjerima, ganga je jedan od kompleksnijih višeglasnih tradicionalnih muzičkih oblika, a malo je poznato da se ovaj napjev proučava na svjetskim univerzitetima. 

Tradicionalno ganganje tipično je za stočarske krajeve dinarskog pojasa, a zahvaljujući kretanjima stočara ganga se širila po zapadnoj Hercegovini, zapadnoj Bosni i dalmatinskoj Zagori. 

Kompleksnost ovog oblika i njegova jedinstvenost razlog su da se ove godine našao u fokusu manifestacije Dani evropskog naslijeđa, koje će se od 19. do 21. novembra održati u Livnu

Gangi će biti posvećen naučni skup na kojem će sudjelovati i dr. Ankica Petrović, svjetski poznata etnomuzikologinja i socijalna antropologinja koja je na temu gange doktorirala na prestižnom Queens univerzitetu u Belfastu. Profesorica Petrović do rata je predavala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a nakon toga na UCLA u Los Angelesu. 

Osim nje, na ovom skupu govorit će povjesničar i etnograf dr. Anđelko Mijatović, etnolog dr. Joško Ćaleta, šef ureda UNESCO u Sarajevu Siniša Šešum i drugi. 

Ganga je kandidatkinja za upis na listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a, na osnovu Konvencije o zaštiti nematerijalne baštine kojoj je naša zemlja pristupila 2009. 

Ovo je 19. put kako Ministarstvo za kulturu i sport Federacije BiH organizira manifestaciju Dani evropskog naslijeđa, a kao grad domaćin izabrano je Livno. 

Mjesto događanja je Franjevački muzej i galerija Gorica, kulturna institucija koja služi na ponos Livnjacima. U ovoj ustanovi čuvaju se mnogi materijalni spomenici, kakva je opsežna kolekcija djela Gabrijela Jurkića, ili najstarija očuvana vunena tkanina u Evropi, stara 3000 godina. 

Ministrica za kulturu i sport FBiH Zora Dujmović, na današnjoj konferenciji za medije naglasila je da je tema ovogodišnje manifestacija nematerijalna kulturna baština koja je u neraskidivoj vezi s materijalnim kulturnim naslijeđem. 

Istaknula je da je s pristupanjem naše zemlje Konvenciji o nematerijalnom kulturnom naslijeđu UNESCO-a, otvorena preliminarna lista naših kandidatkinja, koja ukazuje na raznolikost kulturnog stvaralaštva u BiH. 

Na konferenciji za medije govorila je i Lidija Mičić, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, najavivši da će dio ovogodišnje manifestacije biti i promocija godišnjaka Naše starine koji Zavod objavljuje već 69 godina. Zavod za zaštitu spomenika FBiH je, naime, pravni nasljednik nekadašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu spomenika BiH koji je nastao 1947.

Ravnatelj Franjevačke galerije Gorica Josip Gelo, potvrdio je da Livno - "grad sira i slikara" spremno čeka sudionike na ovoj važnoj manifestaciji. Slavnu tradiciju koju je Gabrijel Jurkić započeo još prije jednog stoljeća kao prvi školovani livanjski slikar, nakon njega nastavilo je preko 70 likovnih umjetnika. 

"Franjevački muzej i galerija su istinski čuvari pokretnog i nepokretnog blaga županije. Organizaciju Dana evropskog naslijeđa u našem gradu doživljavamo kao priznanje, kako franjevcima koji su čuvali to blago i dali ga nama, civilima, na raspolaganje, Općini Livno koja je osnivač muzeja i nama koji danas radimo u tom hramu kulture", rekao je Gelo. 

On je od srca pozvao sve goste da u narednim danima dođu u Livno i uvjere se u njegov kulturni značaj. 

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak