FOTO: Japanska tradicionalna ceremonija čaja Chado u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Chado, koja korijene vuče unazad 400 godina, i danas je dio kulturnog identiteta Japana. 
 
Kako bi i javnosti BiH prikazala dio ove tradicije, Ambasada Japana u BiH u nedjelju je priredila  ceremoniju Chado. Tim povodom, u Sarajevu je gostovao majstor spravljanja čaja i članovi organizacije Urasenke koja u 135 zemalja svijeta njeguje i promovira Chado. 
 
Termin Chado sastavljen je od dvije riječi: Cha - čaj i Do - put, filozofija. Chado je značajno utjecao na japansku estetiku, običaje i način života. 
 
Tokom ceremonije, pije se Matcha, napitak drugačiji od onoga na što smo navikli pod pojmom crni ili zeleni čaj. Matcha se spravlja od čajnog praha pa se tako dobija neprozirna tekuća smjesa svjetlo-zelene boje. Veoma je ukusna, bogata vitamonom C i B2, snažan je antioksidans i podiže energiju.
 
Običaj ispijanja Matche u Japan je stigao još u 9. stoljeću iz Kine. Mnogi ljudi, posebno budistički svećenici i elita, u to su vrijeme putovali u Kinu kako bi izučavali budizam i prenijeli ovo učenje u Japan. Zen je u to vrijeme bio najdominantniji pravac među brojnim budističkim sektama, a Zen monasi ispijali su Matchu kako bi ih činila budnima da bi mogli satima meditirati.  
Iako je sarajevska ceremonija trajala nekih sat vremena, prave čajne svečanosti traju po četiri sata i imaju veoma jasna pravila, bonton i protokol. 
  
Običaj je da na ceremoniji čaja domaćin izabere jednog počasnog gosta koji dobija prvu zdjelicu čaja. Danas je to bio Dževdet Tuzlić, urednik kulturnog programa BHT-a. 
 
Način ispijanja Matcha čaja je sljedeći: 
  • Stavite chawman (okruglu zdjelicu za čaj) ispred sebe i naklonom iskažite poštovanje domaćinu
  • Desnom rukom uzmite šolju i stavite je na lijevi dlan
  • Uzmite šolju s obje ruke i blago pognite glavu kao znak poštovanja
  • Držeći šolju u lijevoj ruci, desnomm je okrenite u smjeru kazaljke na satu
  • Popijte čaj držeći šolju objema rukama. Obično se popiju tri gutljaja. 
  • Nakon što ste popili čaj, palcem i kažiprstvom obrišite rub šolje koji ste šoljicu dodirivali usnama. 
  • Držeći šolju u lijevoj ruci, desnom je okrenite u smjeru suprotnom od kazaljke na satu kako biste šolju vratili u prvobitnu poziciju. Prednji dio šoljice treba biti okrenut prema vama. 
 
 
Običaj je i da se prilikom ispijanja čaja divi ljepoti porculana, koji, ipak, ne smije biti savršen. 
 
"Mi u Japanu mislimo da savršenstvo nije dovoljno zanimljivo jer ne otvara dovoljno prostora za usavršavanje. Primjer je kada biramo cvijeće za dekoraciju - nikada čajnu ceremoniju ne ukrašavamo cvijećem u punom cvatu, već radije pupoljscima. To je zato da bismo gostima dali priliku da zamisle kako bi tek lijepo bilo da je u punom cvatu", objasnio nam je majstor čaja škole Urasenke. 
 
U našoj fotogaleriji pogledajte kako je izgledala sarajevska Chado ceremonija
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak