Festival Muzika na žici: Sjećanje na kompozitora Avdu Smailovića (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba

"Kon(cert)ferencija" festivala Muzika na žici pod nazivom Sjećanje na kompozitora Avdu Smailovića održana je danas u Bošnjačkom institutu.

Organizatori su tom prilikom javnost informirali o predstojećem programu na festivalu, ali su podsjetili i na stvaralaštvo jednog od najvećih kompozitora ovih prostora.

Ove godine navršava se 30 godina od smrti Avde Smailovića, te je ovogodišnji festival dijelom posvećen upravo ovom velikom kompozitoru.

Gosti konferencije podijelili su neka od svojih sjećanja koja ih vežu za Smailovića, a najemotivnije je o svojim iskustvima govorila njegova kćerka, kreatorica festivala Muzika na žici, Violeta Smailović-Huart.

„Oca sam izgubila s 13 godina, ali se osjećam vanredno bogatom jer sam imala toliku familiju u kojoj sam odrastala. Bez obzira na to što je rano otišao, često smo se družili. Sjećam se količine knjiga i nota kojima je uvijek bio okružen. Vrijeme za njega nije postojalo, često je komponirao noću. Znam da je imao crvenu maramicu i kada bi ona bila istaknuta, to je značilo da mu niko ne smije smetati jer je tada radio“, sjeća se Smailović-Huart svog oca.


U sklopu festivala Muzika na žici sutra će u sarajevskom Narodnom pozorištu biti održan koncert Pantha Rhei Sarajevske filharmonije povodom godišnjice smrti Avde Smailovića.

Organizatori su iskoristili priliku da pozovu sve zainteresirane da prisustvuju ovom događaju, a tokom konferencije izvedeni su fragmenti koji će se moći čuti i na sutrašnjem koncertu.

Profesor Dževad Šabanagić također se prisjetio Smailovića, te je istaknuo žaljenje što mu njegova sredina nije odala priznanje koje zaslužuje.

„Veoma sam ga cijenio, najviše što i danas u njemu gledam idola. Materijalna dobra ga nisu interesirala, on je bio isključiv čovjek duše, tako je odgajao i svoju brojnu porodicu. Nažalost, nije naišao na razumijevanje sredine, i nikada nije pozvan da predaje na Muzičkoj akademiji“, ističe Šabanagić.

Festival Muzika na žici jedinstven je festival klasične muzike u našoj zemlji, jer na neobične načine pokušava publici približiti ovu vrstu muzike. Upravo zbog toga, festival svoje aktivnosti ima i tamo „gdje se to ne očekuje“, na mjestima kao što su kafići i restorani, jer, kako kažu organizatori, „ukoliko publika ne dolazi vama, dođite vi njoj“.

Kompletan program festivala možete pogledati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak