“Umjetnik u gladovanju” u petak i u subotu na Maloj sceni “Stolaboratorija”

0
Radiosarajevo.ba

STOLABORATORIJA

U stoljetnoj debati na temu da li je gladni stomak u prednosti pred drugim, naročito duhovnim (kulturnim, umjetničkim) sadržajima, potrebama, lomila su se koplja, ali i kičme. Žrtve su najčešće bili umjetnici, oni nepodobni, koji su ostali usamljeni u svojim hrabrim stavovima ili vizijama koje njihova epoha nije prihvatala. Bilo je i onih koji su ideološki bili nepodobni, marginalizirani i politički odstrijeljeni.

Iskustvo teatra u opsadi uvjerilo nas je da je potreba i za hranom kao i za umjetnošću  jednako važna i istinski ljudska, a da duhovno nije samo religijsko nego je i filozofsko, nastalo u radionicama pojedinačnog i kreativnog uma. Želja novog umjetničkog vodstva Narodnog pozorišta jeste otvaranje laboratorijske radionice u kultnoj Stolariji našeg teatra, gdje želimo sjajan kreativni potencijal mladih umjetnika pretvoriti u art hub, iskaz nadolazeće generacije. Narodno pozorište Sarajevo ne može biti neki izdvojeni mehanizam koji generira nostalgična historijska sjećanja, nego živ organizam koji se, registrirajući promjene u društvu, mijenja. Kroz Narodno pozorište Sarajevo, kao centralnu pozorišnu instituciju, prelamali su se tokom proteklih sezona znakovi ovoga vremena i ovoga prostora, te je ono svojim istraživačkim dometima u iznalaženju novih umjetničkih formi, autentičnih u nacionalnom iskazu, bilo ponekad i putokazom bh. teatru. Sada imamo i svoj prostor Stolaboratoriju koja treba da traga za novim formama, ali i sadržajima koji će teatru osigurati opstojnost na turbulentnom početku 21. vijeka. S tom idejom ćemo  Stolaboratoriju postaviti  kao scenski prostor istraživačkog i rubnog u teatarskom jeziku. Bit će to platforma za sve autore i autorice da subverzivno i kritički protresu našu stvarnost i mainstream kulturu. To će biti svojevrsna alternativa i našem repertoaru. Dakle, radikalno, hrabro, originalno i drugačije. Sretno ovoj darovitoj ekipi predstave Umjetnik u gladovanju, koji su na početku svojih karijera u teatru. Na kraju da citiramo Kafku koji ostaje vječiti pratilac svake generacije i egzistencije umjetnika: „Posljednjih desetljeća je zanimanje za umjetnike u gladovanju znatno opalo. Dok se prije itekako isplaćivalo priređivati takve predstave u vlastitoj režiji, danas je to sasvim nemoguće. Bila su to druga vremena. Onda se čitav grad bavio umjetnikom u gladovanju: zanimanje je raslo iz jednog dana gladovanja u drugi…“

 

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak