"Dolina Ćupova" na SFF-u: Ovacije i pjesma publike odjekivale Cineplexxom

1
Radiosarajevo.ba

"Hej Grbavice rano ljuta, pritisla me teška tuga..." stihovi su pjesme "Grbavica" koja je u srijedu navečer, 21. augusta, odjekivala kinom Cineplexx u Sarajevu, gdje je u dvije pune dvorane  održana filmska projekcija filma "Dolina ćupova" autorice Lejle Zvizdić, u okviru 30. Sarajevo film festivala.

Stihove pjesme pjevala je publika koja je gledajući ovo filmsko ostvarenje prošla kroz različita emotivna osjećanja, među njima bilo je i smijeha i suza, a potom na kraju i horskog pjevanja. 

Inače, obje projekcije rasprodane su u rekordnom roku, te se za njih u prethodnih nekoliko dana tražila karta i više, a na prikazivanju danas prisutni su bili  i neki od protagonista filma poput Mehmeda Baždarevića i Admira Adžema, ali i brojne osobe iz političkog, društvenog, kulturnog, medijskog  i  sportskog miljea, kao i brojni Željini navijači poznati kao "Manijaci". 

"Dolina Ćupova" na SFF-u: Ovacije i pjesma publike odjekivale Cineplexxom

Uoči obje projekcije prisutnima se obratila redateljica i scenaristica filma Lejla Zvizdić, te ih posvetila Nadiri Sahačić, koja je podsjetimo svirepo ubijena u svom stanu u sarajevskom naselju Ciglane prije nekoliko dana.

Sama tragično ubijena Nadira Sahačić, bila je veliki navijač FK Željezničar, prisustvovala je pretpremijeri filma "Dolina ćupova" još u martu ove godine , a prema riječima njezinih prijatelja, večeras je planirala doći i na prikazivanje ovog filma u okviru 30. Sarajevo film festivala.

Foto: Privatni album: Plava ruža za Nadiru Sahačić

U njenu čast Lejla Zvizdić na jedno od sjedišta u kino dvorani položila je plavu ružu, te apelirala da se ovakvi i slični slučajevi femicida u BiH moraju spriječiti i sistemski rješavati. 

Podsjetimo, "Dolina ćupova", rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić, je film o entuzijazmu, inatu i ljubavi s kojim su radnici Željeznice davne 1921.godine izgradili svoj klub, potom i stadion na kojem je 90-tih godina, metaforički, ozvaničen rat i proglašen mir u Sarajevu.

Građen, rušen, obnavljan – ljubavlju njegovih navijača.

Vrlo zanimljiv detalj je da su filmu, prvi put u historiji kluba, mapirana igrališta i stadioni na kojima je Željezničar igrao dok nije dobio svoj dom na Grbavici, a to su lokacije na kojima su danas poznati gradski objekti i saobraćajnice.

Mnogi se opraštaju od Sarajke Nadire Sahačić: "Još jedan femicid u našem gradu"

Prvi put nakon 30 godina saznajemo i kako je nastao tekst kultne pjesme "Grbavica". Uz omaž klubu i njegovim navijačima, film je i odraz jednog vremena, identiteta grada Sarajeva i razvoja kulturne i muzičke scene inspirisane Željezničarom.

Film je rađen u produkciji PLATFORME, u koprodukciji sa BHRT i MY TV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak