Bh. predstava 'Stepski vuk' odabrana za prestižni Internacionalni teatarski festival MESS

0
Fena
Bh. predstava 'Stepski vuk' odabrana za prestižni Internacionalni teatarski festival MESS

Predstava Stepski vuk jedna je od tri bosanskohercegovačke predstave koje su selektirane na 64. Internacionalni teatarski festival MESS.

Selektorica bosanskohercegovačkih predstava, književnica, dramaturginja i urednica Marina Vujčić izabrala je, pored Stepskog vuka, predstave Malograđanska svadba redatelja Paola Magellija u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva te predstavu Drama o Mirjani i ovima oko nje redatelja Nermina Hamzagića u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

"Predstava Stepski vuk jedan je od najpromišljenijih i najkompletnijih pozorišnih proizvoda u prošlogodišnjoj produkciji bosanskohercegovačkog glumišta, ali i mnogo šire. Koncept preispitivanja identiteta dosljedno je proveden u svim elementima predstave – od scenografije i rekvizite, do kostima, svjetla, muzike i ,na koncu, glumačke igre koja je potpuno u službi te duboko promišljene cjeline u kojoj ništa nije slučajno – ni koferi kao spremišta različitih identiteta, ni odjeća koja se na sceni presvlači u skladu s aktualnim odnosom glavnoga lika prema okruženju i prema svim svojim nesvjesnim identitetima s kojima se pokušava pomiriti“, stoji, između ostalog, u obrazloženju selektorice Marine Vujčić.

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

"Redateljica i autorica dramatizacije Tamara Kučinović svojom je interpretacijom Stepskog vuka dala fizičku, organsku dimenziju aktivnom nihilizmu Harryja Hallera iz kultnog romana Hermana Hessea i pokazala nam kako se kvalitetnom teatarskom estetikom nešto tako apstraktno kao što je unutrašnji život i unutrašnja borba može 'prevesti' na igru u kojoj Haos postaje red, jednina postaje mnoštvo s upitnom granicom između muškog i ženskog, intimno postaje univerzalno, a pitanje identiteta postaje pitanje oslobađanja svih naših lica i naličja u korist igre, slobode i stvaranja“, zaključuje selektorica u obrazloženju.

Ovo je treći festival na kojem će sudjelovati predstava Stepski vuk od premijere 21. marta. U junu gostuje na 44. Pozorišnim igrama BiH u Jajcu, a u julu na Osječkom ljetu kulture, izvijestili su iz HNK Mostar. 

Predstava je rađena prema kultnom romanu Hermanna Hessea, a redateljica i autorica dramatizacije je Tamara Kučinović. Scenski pokret potpisuje Goran Guksić, scenografiju i kostime Davor Molnar, oblikovanje svjetla Tamara Kučinović, dok je autor muzike Marko Lucijan Hraščanec.

U predstavi igraju Bojan Beribaka, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Jadranka Popović Miljko, Ivan Nevjestić, Jelena Kordić Kuret, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić i Nikolina Marić.

HNK Mostar prošle je godine sudjelovao na 63. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS  s predstavom Noć s Aleksom autora Marka Tomaša i redatelja Ivice Buljana. Ovogodišnje izdanje festivala bit će održano od 4. do 13. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak