Adis Đapo među 20 najperspektivnijih mladih evropskih filmskih producenata

Vesna Andree Zaimović
Adis Đapo među 20 najperspektivnijih mladih evropskih filmskih producenata

Filmski producent iz Sarajeva Adis Đapo izabran je za platformu „Producers on the move“ koja će se okupiti na poredstojećem filmskom festivalu u Cannesu od 11. do 22. maja 2016. 

European Film Promotion (EFP) i njegove članice, među kojima je od prošle godine i Udruženje filmskih radnika BiH, ponovo su odabrale 20 najperspektivnijih mladih evropskih producenata da učestvuju na ovoj networking platformi. 

Među odabranim producentima je i Adis Đapo kojeg je kandidiralo Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine. Ova platforma se do sada pokazala kao jedna od najuspješnijih za daljni razvoj filmskih projekata, zbog čega je od izuzetne važnosti učešće producenta iz Bosne i Hercegovine. 

Od prošle godine, učlanjivanjem Udruženja filmskih radnika BiH u European Film Promotion, omogućeno je učešće bh. filmskim radnicima i glumcima na nekim od najvažnijih evropskih projekata čiji je cilj promocija kinematografije i talenata iz zemalja članica EFP.

Adis Đapo je počeo kao mlađi producent i production manager u sarajevskoj SCCA / Pro.ba, a radio je i kao izvršni producent naEpizoda u životu berača željeza Danisa Tanovića, koji je osvojio dva Srebrena medvjeda u Berlinu, i filmu Sa mamom Faruka Lončarevića. Učestvovao je i u produkcijskom timu filma Smrt u Sarajevu Danisa Tanovića, koji je nagrađen Srebrenim medvjedom ove godine u Berlinu. Trenutno razvija film Tabija  Igora Drljače, koji je osvojio Koprodukcijsku nagradu Eurimages za razvoj u CineMart u Rotterdamu i nagradu CineLink Excellence u Sarajevu 2014. godine.

Podsjećamo da će, osim Adisa Đape, bh. film u Cannesu predstavljati i kratkometražni film Dobro u režiji Marte Hernaiz Pidal u Cinefondation programu, bh. koprodukcija Sieranevada rumunskog reditelja Cristi Puiua u glavnom takmičarskom programu, te kratki filmImport  Bosanke Ene Sendijarević, koji će biti prikazan u Quinzaine Des Realisateurs programu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak