30. Sarajevo Film Festival: Solarna energija za projekcije u kinu Metalac

1
Radiosarajevo.ba

Publika 30. Sarajevo Film Festivala na najvećem festivalskom otvorenom kinu uživat će u projekcijama filmova na solarnu energiju.

Solarne panele, koje je financirala Evropska unija, u funkciju su pustili direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović i ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

"Sarajevo Film Festival je predvodnik u mnogo čemu i drago mi je da je predvodnik u tranziciji Sarajeva prema održivijoj budućnosti. Sarajevo je jedan od gradova izabranih za EU Misiju '100 gradova s nultom neto emisijom' koja ima za cilj otvoriti put ka klimatski neutralnim gradovima. Inspirativno je da najznačajniji filmski festival u regiji igra ključnu ulogu u zelenoj tranziciji Sarajeva.

Historijski muzej BiH će za vrijeme SSF-a biti otvoren do ponoći, predstavljene brojne izložbe

Šezdeset solarnih panela, osiguranih Sarajevo Film Festivalu uz podršku EU-a, smanjit će troškove električne energije Festivala na otvorenom ljetnom kinu za do 50% i spriječiti oko 55 tona štetnih emisija stakleničkih plinova godišnje. Solarni paneli trenutno su najisplativiji i najčišći oblik električne energije na tržištu i ključni su za našu sigurnost u budućnosti", izjavio je ambasador Sattler.

Delegacija EU u BiH i Sarajevo Film Festival nastoje zajedno doprinijeti prevenciji onečišćenja zraka u Sarajevu, posebno imajući u vidu EU misiju Net Zero za funkcionalno urbano područje Sarajeva.

Važne informacije za građane: Izmjena režima saobraćaja u Sarajevu tokom SFF

"Sarajevo Film Festival već uveliko provodi aktivnosti kako bi smanjio svoj karbonski otisak. Solarno ljetno kino jedan je od načina da smanjimo emisije za vrijeme Festivala i da pokažemo da se, uvođenjem novih pozitivnih promjena, veliki kulturni događaji kao što je Sarajevo Film Festival mogu organizirati na ekološki održiviji način. Zadovoljstvo nam je da će po prvi put naše najveće ljetno kino koristiti solarnu energiju te da se uz podršku EU krećemo ka dugoročnom cilju da postanemo festival s nultom stopom onečišćenja", izjavio je direktor Marjanović.

Solarna energija predstavlja vitalni dio strategije EU za borbu protiv klimatskih promjena i poboljšanje kvaliteta zraka. U okviru projekta EU4ALL, Delegacija EU u BiH financirala je nabavku 60 solarnih panela za Sarajevo Film Festival u vrijednosti 150.000 KM. Projekt nabavke i instalacije solarnih panela realizirali su Centar za promociju civilnog društva i Help Hilfe zur Selbsthilfe BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak